Quantcast

Αυγενάκης: «Στόχος μας η προστασία του υγιούς αθλητισμού»

Στην 3η διεθνή διεπιστημονική Ημερίδα «Ο αθλητικός στοιχηματισμός σήμερα, προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» παρευρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και αθλητισμού.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων.

«Στόχος μας η προστασία του υγιούς αθλητισμού» δήλωση ο υφυπουργός και στη συνέχεια ανέλυσε τα οφέλη από την εθνική πλατφόρμα, που θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

«Ο νόμος που ψηφίσαμε συμβάλλει καθοριστικά στην άμεση και καθοριστική αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Η χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια διεθνώς. Η χειραγώγηση αφαιρεί αξιοπιστία, σπιλώνει αθλήματα και ομάδες και είναι αντίθετη με το ευ αγωνίζεσθαι που ο καθαρός αθλητισμός πρεσβεύει. Βέβαια ενισχύει τα φαινόμενα βίας στο χώρο του αθλητισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα που έγινα το 2017 από το ΑΠΘ, οι ίδιοι οι αθλητές σε ποσοστό 35% πιστεύουν ότι αγώνες στην κατηγορία τους είναι χειραγωγημένοι. Αυτό συνέβαινε 2-5 φορές την χρονιά. Μάλιστα το 80% πίστευε ότι είχε συμμετάσχει σε χειραγωγημένο αγώνα, κάποια στιγμή στην καριέρα του εν αγνοία του» τόνισε αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση:

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε βάλαμε στόχο την προστασία του υγιούς αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε και στην κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων. Κάτι που πολλές χώρες καθυστερούν. Μία σύμβαση που είχε παραγκωνιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δείγμα της πραγματικά φανερής αδιαφορίας που επέδειξε γενικότερα στα προβλήματα που έπλητταν τον ελληνικό αθλητισμό».

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στα σχέδια της κυβέρνησης για την πάταξη του φαινομένου: «Η επόμενη ενέργειά μας είναι η σύσταση της εθνικής πλατφόρμας, μέσω της Ελληνικής Βουλής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της σύμβασης. Η πλατφόρμα θα έχει διπλό ρόλο. Αυτόν της πρόληψης κι αυτόν της καταστολής. Επιπλέον η εθνική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη αρχές Ιουνίου. Σε ελάχιστο χρόνο από σήμερα. Μέσα από την ορθή εφαρμογή της πλατφόρμας θα προκύψει και η ενημέρωση της κοινωνίας γύρω από αυτό το φαινόμενο, ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν ποινικές ή πειθαρχικές διώξεις».