Quantcast

ΒΙΝΤΕΟ: Νίκος Γκάλης, ένας θρύλος ετών 62

Σαν σήμερα πριν από 62 χρόνια (1957) γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ ο Νίκος Γεωργαλής ή κατά κόσμον Νίκος Γκάλης από Έλληνες μετανάστες με καταγωγή από τη Ρόδο.

Ο νεαρός Γκάλης με το δεμένο του κορμί και το χαμηλό κέντρο βάρους ξεκίνησε να ασχολείται με την πυγμαχία. Στην πορεία, όμως, τον κέρδισε το μπάσκετ, σε μια απόφαση που άλλαξε το ρου της ιστορίας στο ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ξεκίνησε, όπως κάθε παιδί στην Αμερική, από το κολεγιακό μπάσκετ (NCAA), κάνοντας πράγματα και θαύματα με το Σίτον Χολ, αλλά το ΝΒΑ δεν εκτίμησε σωστά την προοπτική του, με τη Βοστόνη να τον επιλέγει μόλις στο Νο. 68 του draft το 1979.

Αμέσως μετά από την εξέλιξη αυτή, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης έσπευσαν να τον «αρπάξουν», με τους Θεσσαλονικείς χάρη στον δαιμόνιο Νίκο Τσιλιγγαριδη να βγαίνουν νικητές και να τον ντύνουν στα κιτρινόμαυρα.

Αυτή ήταν η κίνηση που θα άλλαζε την ιστορία του Άρη και του ελληνικού μπάσκετ. Με το… καλημέρα ο Γκάλης έκανε τη διαφορά στην Ευρώπη. Έκανε τον Άρη «αυτοκράτορα», κατακτώντας μαζί του 8 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα, πετυχαίνοντας μάλιστα για 5 σερί χρονιές το νταμπλ από το 1985 μέχρι και το 1990.

Το 1992 άφησε τον Άρη για να πάει στο Παναθηναϊκό, όπου έμεινε μέχρι και το 1995, σταματώντας πρόωρα την αδιανόητη καριέρα του, λόγω κόντρας που είχε με τον Κώστα Πολίτη, προπονητή του στους πράσινους.

Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό μπάσκετ με 12.714 πόντους σε 385 παιχνίδια με μέσο όρο 33 πόντους, ενώ τεράστια ήταν και η προσφορά του με την Εθνική Ελλάδος.

Σε 168 ματς είχε συνολικά 5.129 πόντους (30.4 μ.ό.), όντας μάλιστα ο πρώτος σκόρερ στα EuroΒasket σε τέσσερις διοργανώσεις (’83, ’87, ’89, ‘91), όπως και στο Παγκόσμιο της Ισπανίας το 1986.

Το σημαντικότερο, όμως, κατόρθωμα στην καριέρα του είναι η κατάκτηση του Χρυσού στο EuroΒasket της Αθήνας το 1987, σε μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές εκπλήξεις όλων των εποχών.

Με αυτόν μπροστάρη, αλλά και με μια εκπληκτική φουρνιά από παίκτες, όπως ο Γιαννάκης και ο Φάνης Χριστοδούλου, κατάφερε να βγάλει στους δρόμους εκατομμύρια Έλληνες για πρώτη φορά όσον αφορά ένα αθλητικό γεγονός και να βάλει το μπάσκετ στα σπίτια και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αναλυτικά στις διακρίσεις και στα νούμερα της αδιανόητης καριέρας του δεν θα αναφερθούμε, μιας και έχει γίνει πολλάκις και από πάρα πολλούς στο παρελθόν.

Αντ’ αυτού, ας μιλήσουν τα βίντεο που ακολουθούν από πολλές μεγάλες στιγμές στην καριέρα του, αλλά και από την εισαγωγή του στο Hall of Fame του παγκόσμιου μπάσκετ στις ΗΠΑ, όταν έγινε ο μοναδικός Έλληνας που το κατάφερε αυτό το 2017.