Quantcast

CAF: Ανακοινώνει τα σχέδια για τη δική της Super League

Η CAF σχεδιάζει να συνεχίσει το Champions League, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι υπήρχαν σχέδια για διεξαγωγή αγώνων νοκ άουτ (εντός και εκτός έδρας), χωρίς τη φάση των ομίλων.

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (CAF), Πατρίς Μοτσέπε, πρόκειται αύριο (10/8) να ανακοινώσει την δημιουργία της αφρικανικής Super League, με χρηματικά έπαθλα 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

 Το πρότζεκτ βρισκόταν στα σκαριά από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, στις αρχές του 2020 και δεν συνάντησε σχεδόν καθόλου αντίσταση, όπως συνέβη με την παρόμοια προσπάθεια στην Ευρώπη πέρυσι.

 Μόνο η ένωση παικτών στη Νότια Αφρική, με ανακοίνωσή της αυτή την εβδομάδα, επέκρινε το πρότζεκτ, λέγοντας:

 «Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Νότια Αφρική και την Αφρική θα μπορούσε να κινδυνεύσει εάν εφαρμοστεί το ψήφισμα για την έναρξη με τη Super League και μπορεί να μην υπάρξει επιστροφή από τα συντρίμμια που μπορεί να δημιουργήσει μια Super League».

 Ο Μοτσέπε έχει υποσχεθεί χορηγίες και έσοδα που ήταν πρωτόγνωρες για το αφρικανικό ποδόσφαιρο, όπου ο ετήσιος νικητής του Champions League κερδίζει 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικό έπαθλο.

Σε πολλές προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου, έχει υποστηρίξει ότι η Super League θα επιτρέψει στους συλλόγους να πληρώνουν μισθούς κορυφαίων παικτών, ανάλογους με εκείνους στην Ευρώπη και επομένως οι αφρικανικές ομάδες θα μπορούν να κρατήσουν τους καλύτερους παίκτες τους.

Η Super League, για την οποία αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters είπαν ότι είναι πιθανό να ονομαστεί African Football League, για να αποσυνδεθεί από τα περσινά αποτυχημένα σχέδια της ευρωπαϊκής Super League, θα έχει 24 ομάδες και θα ξεκινήσει τον Αύγουστο του επόμενου έτους.

 Θα μοιράσει 100 εκατομμύρια δολάρια, με 11,6 εκατ. από αυτά να παίρνει ο νικητής.

Η CAF σκοπεύει επίσης να καταβάλει 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως από τα κέρδη της διοργάνωσης σε καθεμιά από τις 54 αφρικανικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η CAF έχει οριστικοποιήσει τη λίστα των συλλόγων, αλλά θα προέρχονται από 16 διαφορετικές χώρες με μέγιστο τρεις ανά χώρα.

Θα υπάρχει πρώτα μια φάση ομίλων, με τρεις ομίλους των οκτώ συλλόγων, προτού η πλειονότητα των συλλόγων περάσει σε ένα σύστημα playoffs αμερικανικού τύπου, συμπεριλαμβανομένων θέσεων με "wild card".

Η CAF σχεδιάζει να συνεχίσει το Champions League, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι υπήρχαν σχέδια για διεξαγωγή αγώνων νοκ άουτ (εντός και εκτός έδρας), χωρίς τη φάση των ομίλων.

Ο Ινφαντίνο, όταν έθεσε την ιδέα σε ένα σεμινάριο της CAF στο Μαρόκο τον Φεβρουάριο του 2020, είπε:

«Πρέπει να πάρουμε τις 20 καλύτερες αφρικανικές ομάδες και να τις τοποθετήσουμε σε μία αφρικανική Λίγκα. Ένα τέτοιο πρωτάθλημα θα μπορούσε να έχει έσοδα τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια, που θα το έβαζε μεταξύ των δέκα κορυφαίων στον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ