Quantcast

Η ιστορία του Σεφέροβιτς που «έσβησε» τα όνειρα της Γαλλίας

Όπως λένε ο Ιταλοί, υπάρχουν παιχνίδια όπου περνά το λεωφορείο της ζωής και τότε πρέπει να κάνεις μόνο ένα πράγμα: το παίρνεις χωρίς να το σκεφτείς. 

Αυτή η στιγμή συνέβη χθες το βράδυ στην καριέρα του Χάρις Σεφέροβιτς, του 29χρονου επιθετικού της Μπενφίκα και της εθνικής Ελβετίας. 

 Τα δύο γκολ εναντίον της Γαλλίας, αποτελούν τη μεγάλη στιγμή του κεντρικού επιθετικού, που γεννήθηκε στο καντόνι της Λουκέρνης και είναι  γιος Βόσνιων γονέων, που μετανάστευσαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Δύο γκολ αποφασιστικά για την δημιουργία της πιο μεγάλης έκπληξης στο Euro 2020, τον αποκλεισμό της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γαλλίας. 

 Το μονοπάτι του σαν νέος «πέρασε» από τρεις ομάδες: Ζούρζι, Λουκέρνη, Γκρασχόπερς. Μεγαλύτερος σε Φιορεντίνα, Λέτσε, Νοβάρα, Ξαμάξ, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Μπενφίκα. Πέντε χώρες, πέντε σχολές ποδοσφαίρου, πέντε διαφορετικές γλώσσες: Ιταλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά.

 «Οι γονείς μου ήταν καθοριστικοί. Η μητέρα μου μετακόμισε πρώτα στην Ελβετία για να εργαστεί και μετά έφτασε ο πατέρας μου, πριν από τον πόλεμο. Δεν μιλούσαν τη γλώσσα, υπήρχαν λίγα χρήματα στο σπίτι, αλλά δούλεψαν σκληρά για να μην στερήσουν από μένα την αδερφή μου τίποτα» είχε πει σε συνέντευξή του το 2019.

 Υπάρχει όμως ένα σημείο αναφοράς στην καριέρα του Σεφέροβιτς, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport: ο παγκόσμιος τίτλος που κατέκτησε με την U-17 της Ελβετίας το 2009. Ο Σεφέροβιτς πήρε το βραβείο στο Σεράγεβο και στις φωτογραφίες εκείνης της βραδιάς φαίνεται να χαμογελά δίπλα στον Τζέκο: «Μαζί με τον Ιμπραΐμοβιτς, αυτός είναι το ίνδαλμά μου» είπε.

 Εκείνο το βράδυ οι ηγέτες της ομοσπονδίας προσπάθησαν να τον πείσουν να  φορέσει τη φανέλα της Βοσνίας. Ο Σεφέροβιτς όμως επέλεξε την Ελβετία. Με 24 γκολ σε 78 εμφανίσεις, είναι ο όγδοος σκόρερ της Ελβετίας. Ωρίμασε ποδοσφαιρικά στην Πορτογαλία, στην Μπενφίκα, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα 2018-2019 (ήταν πρώτος σκόρερ με 23 γκολ) και δύο σούπερ καπ (2017 και 2019).