Quantcast

Η Χασιμότο θέλει Ολυμπιακούς Αγώνες με θεατές

Η νέα πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Σέϊκο Χασιμότο, εξέφρασε την επιθυμία η μεγαλύτερη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, να διεξαχθεί παρουσία θεατών, παρά τις ανησυχίες για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Εξετάζοντας την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες, οι αθλητές θα αναρωτηθούν γιατί δεν υπάρχει κανείς στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, όταν άλλες σε διοργανώσεις επιτρέπεται η παρουσία θεατών», σχολίασε χαρακτηριστικά η Χασιμότο, μιλώντας στην εφημερίδα «Asahi Shimbun».

Ωστόσο, η πρώην Ολυμπιονίκης και υπουργός, υπογράμμισε πως η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

«Όλοι θέλουν να ληφθεί άμεσα μία απόφαση για την παρουσία φιλάθλων, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την διαμονή και τα εισιτήρια», τόνισε η Χασιμότο, πέντε μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για την Τελετή Εναρξης της κορυφαίας διοργάνωσης (23/7-8/8).

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, είναι αυξημένη η πιθανότητα να τηρηθεί διαφορετική πολιτική για τους κατοίκους της Ιαπωνίας και όσους θα ταξιδέψουν από το εξωτερικό.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στη διαδικασία να επιτρέπει σε αλλοδαπούς αθλητές να εισέλθουν στην επικράτειά της για τους Αγώνες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Κάτι που θα «ανοίξει τον δρόμο» για τη διοργάνωση δοκιμαστικών εκδηλώσεων και προκριματικών αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ιάπωνες παραμένουν -στην πλειονότητα τους- δύσπιστοι για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, περίπου το 80% των ερωτηθέντων, προτιμούν την ακύρωση ή μια νέα αναβολή της κορυφαίας διοργάνωσης.

«Η υποστήριξη για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα αυξηθεί, έως ότου αποκλείσουμε πολλές πηγές ανησυχίας για τη πανδημία του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής πίεσης στο ιατρικό σύστημα», σχολίασε με νόημα η Χασιμότο.