Quantcast

Κ. Βασιλειάδης: Η ωραία παρέα στην Ντόχα, ο ΠΑΟΚ και η προπονητική

Θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα πιο έντονα κομμάτια του... καμβά της φετινής Basket League, ο οποίος κάνει σήμερα, επίσημα, τα αποκαλυπτήρια του!

Επέλεξε ωστόσο - όχι επειδή δε χωρούσε η παρουσία του σε ελληνικό ή γενικότερα ευρωπαϊκό παρκέ - να αρχίσει να «ζωγραφίζει», για τη σεζόν, σε ασιατικό έδαφος και το κάνει εξαιρετικά, όπως έχει συνηθίσει να πράττει, χρόνια τώρα, στους αγωνιστικούς χώρους!

Ο Κώστας Βασιλειάδης έβαλε, εσχάτως, τη... σφραγίδα του, «γράφοντας» τα πρώτα μπασκετικά του «χιλιόμετρα» στο Κατάρ, για την Αλ Σαντ, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου του κρατιδίου. Σήμερα , στις 17:00, λίγο νωρίτερα από τα πρώτα τζάμπολ στην Α1, προσδοκά να έχει θετικό πρόσημο μαζί της και στην πρώτη μάχη για τη μεγαλύτερη διοργάνωση της χώρας, το Κύπελλο του Εμίρη, αντιμετωπίζοντας την Κατάρ Σπορτς Κλαμπ.

«Είναι σπουδαιότερο το Κύπελλο του Εμίρη ακόμη και από το πρωτάθλημα, θα έχουμε αντίπαλό μας την ομάδα ενός άλλου Έλληνα, του κόουτς Παναγιώτη Γιανναρά», τόνισε, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 36χρονος γκαρντ/φόργουορντ.

Ο Κώστας Βασιλειάδης βρέθηκε στο Κατάρ αποδεχόμενος, μετά από ένα βραδινό τηλεφώνημα στα τέλη Αυγούστου, το κάλεσμα του Βασίλη Μπρατσιάκου, τεχνικού της Αλ Σαντ. Η συμφωνία είναι με μικρή χρονικά δέσμευση αρχικά (σ.σ. υπέγραψε συμβόλαιο ως τις 8/11), αλλά την προοπτική της παραμονής στην ομάδα να παραμένει ανοικτή.

«Αισθάνομαι καλά και προσπαθώ να βοηθώ σε όποια ομάδα και αν βρίσκομαι, το ίδιο κάνω και με την Αλ Σαντ. Είχα το καλοκαίρι προτάσεις, οι οποίες δε με ενθουσίασαν, ήθελα να περιμένω λίγο. Άρχισαν οι προετοιμασίες από τους συλλόγους και εγώ έκανα προπονήσεις μόνος μου. Με πήρε ο κόουτς Μπρατσιάκος, μου μίλησε για την ομάδα και τι πιστεύει πως μπορούμε να κάνουμε και αποδέχτηκα την πρόταση, η οποία αφορά αρχικά συνεργασία μέχρι τις διοργανώσεις των δύο Κυπέλλων. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά για το πρωτάθλημα, οι άνθρωποι της ομάδας θέλουν να πορεύονται βήμα-βήμα και με δύο-τριών μηνών συμβόλαια, λόγω και του κορονοϊού», περιέγραψε ο ίδιος.

Πρόσθεσε επισημαίνοντας: «Το μπάσκετ το απολαμβάνω πάντα και σε προπόνηση και σε αγώνα. Εδώ, όταν πρωτοήρθα, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά, γιατί πολλοί παίκτες της ομάδας το πρωί δουλεύουν. Στην αρχή μου φαινόταν διαφορετικό το να μην έχω πρωινή προπόνηση, βάρη. Σιγά σιγά , φτιάχνοντας «χημεία» με τα παιδιά, καταφέραμε να έχουμε ένα γκρουπ ωραίο. Έρχονται όλοι το απόγευμα στο γήπεδο μισή ώρα πιο νωρίς, ξεκινάμε με σουτ, κάνουμε βάρη, τη δίωρη προπόνηση την ευχαριστιόμαστε περισσότερο! Έγινε σε διάστημα ενός μήνα αλλαγή και μου αρέσει. Όσο περνά από το χέρι μου βοηθάω. Οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας είναι νέα παιδιά από 16 ως 21-22 ετών, εκτός ενός που είναι 26. Προσπαθώ να τους δώσω ό,τι μπορώ περισσότερο για το μπάσκετ, είναι σημαντικό ότι έχουν τη... δίψα να μάθουν και να βελτιωθούν. Βοηθά τρομερά, ανθρώπινα και σε προπονητικό επίπεδο και ο κ. Μπρατσιάκος.

Το μπάσκετ, βέβαια, δεν το παρακολουθούν εδώ πολλοί, σιγά σιγά ανεβαίνει ως άθλημα και οι ομάδες, σε σχέση με την Ευρώπη, λειτουργούν πιο ερασιτεχνικά. Το μυαλό μου, επί του παρόντος, είναι στη συνεργασία με την Αλ Σαντ, μέχρι τη λήξη του συμβολαίου μου. Θα δω μετά τι θα κάνω, αν θα μείνω εδώ , αν θα γυρίσω στην Ευρώπη. Θα μου άρεσε, πάντως, να μείνω εδώ, έχουμε φτιάξει μια όμορφη παρέα, μια καλή ομάδα. Αν μείνουμε έτσι όπως είμαστε, πιστεύω πως θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τίτλο».

Η προσαρμογή στο εμιράτο και η νοσταλγία για την πατρίδα

Σταδιακά, μετά από ένα μήνα διαμονής στο Κατάρ και την πρωτεύουσά του, Ντόχα, ο Κώστας Βασιλειάδης έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες ζωής στο εμιράτο, στις υψηλές θερμοκρασίες και παραμένει εντυπωσιασμένος από τη διαρκή ανοικοδόμηση που αντικρίζει γύρω του. Ομολογεί, όμως, πως ύστερα από 3 συνεχή χρόνια (σ.σ. 11 συνολικά), στο εξωτερικό (σ.σ. την τελευταία τριετία θήτευσε στην Ισπανία για την Τενερίφη και την Ομπραντόριο), του λείπει η Ελλάδα.

«Γενικά, η πατρίδα, το να παίζω στο ελληνικό πρωτάθλημα, εννοείται το να παίζω στην ομάδα μου (σ.σ. ΠΑΟΚ), το να είμαι κοντά στην οικογένειά μου, μου λείπει. Δε μου λείπει το ανοργάνωτο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας ειδικά στο μυαλό μου την τελευταία τριετία στην Ισπανία, όπου όλα είναι τόσο καλά οργανωμένα, με συνέπεια να τα ζηλεύεις! Θα έπρεπε και λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, σαν πρωτάθλημα, να το πάρουμε από το... μηδέν, να το αρχίσουμε αλλιώς! Να οργανωθεί σωστά η λίγκα, να φτιαχτούν ομάδες με περισσότερους Έλληνες και λιγότερους ξένους παίκτες, για να ισοσκελιστούν τα έσοδα με τα έξοδα. Να δίνονται ευκαιρίες στους νέους Έλληνες καλαθοσφαιριστές και να μη χρειάζεται οι ομάδες να αλλάζουν κάθε 2-3 μήνες ξένους ή να τους αλλάζουν όλους για την επόμενη σεζόν. Ελπίζω να μπουν όλα αυτά σε σκέψη και εφαρμογή, ώστε η λίγκα μας, η οποία ήταν παλιά στις 2-3 καλύτερες της Ευρώπης και δεν είναι πλέον, να βρεθεί ξανά σε υψηλό επίπεδο», τα λόγια του.

«Θέλω να επιστρέψω στον ΠΑΟΚ»

Στα 36 του ο πολύπειρος γκαρντ/φόργουορντ σκέφτεται για αρκετό καιρό ακόμη ενεργό τον εαυτό του στο παρκέ. Τον επίλογο στη διαδρομή του, ως παίκτης, αποκάλυψε πως θέλει να τον βάλει στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ, στον οποίο ανδρώθηκε μπασκετικά και φόρεσε τη φανέλα του σε τρία διαφορετικά χρονικά διαστήματα (2000-2006, 2008-2009, 2015-2016). Μοιράστηκε, επιπλέον, ότι το καλοκαίρι συζήτησε με τον «Δικέφαλο» το ενδεχόμενο της συνεργασίας ξανά μαζί του.

«Θα ήθελα να γυρίσω στην ομάδα μου και να τελειώσω την καριέρα μου σε αυτήν. Κάποια πράγματα τα θέλεις, αλλά δεν μπορούν να γίνουν και κάποια άλλα απλά γίνονται πραγματικότητα. Συζήτησα το καλοκαίρι με τον ΠΑΟΚ, είπαμε πως αν δεν υπάρχει κάτι καλό προς το πρόσωπό μου, προτιμότερο είναι να μη γίνει πρόταση. Οι άνθρωποι της ομάδας το σεβάστηκαν αυτό. Μίλησα και με τον κ. Θανάση Χατζόπουλο (σ.σ. μέλος του ΔΣ και βασικός οικονομικός αιμοδότης της «ασπρόμαυρης» ΚΑΕ για τη φετινή σεζόν), ο οποίος είναι εξαιρετικός κύριος! Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει πάρα πολύ τον ΠΑΟΚ και θα τον βοηθήσει όσο μπορεί. Επειδή έχουμε μια καλή σχέση και γενικότερα επικοινωνία, ελπίζω να υπάρξει κάτι για τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ή του χρόνου. Μπορεί βέβαια και να μην υπάρξει κάτι...».

Αποσαφήνισε, επίσης, για την απόσυρσή του από την ενεργό δράση πως: «Εφόσον αισθάνομαι καλά σωματικά και μπορώ να ανταπεξέλθω σε ένα επίπεδο καλό, νομίζω μπορώ να συνεχίσω να παίζω. Βλέπεις κάθε χρονιά πως είσαι, πως είναι το σώμα σου , το μυαλό σου και αν μπορείς, συνεχίζεις. Ρόλο σε διοικητικό επίπεδο, αφού σταματήσω να παίζω, δε σκέφτομαι να έχω. Άρχισα να κάνω τα χαρτιά μου για προπονητής, μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το αντικείμενο! Έχω μάθει πολλά, στα χρόνια που αγωνίζομαι, από πολλούς και καλούς προπονητές. Θέλω αυτά που έχω στο μυαλό μου να τα βγάλω στο γήπεδο και σαν προπονητής, όταν έρθει, όμως, η στιγμή αυτή».

Κατέληξε ο Βασιλειάδης σχολιάζοντας για την Ευρωλίγκα και την Basket League. «Μου έχει κάνει εντύπωση ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, στην Ευρωλίγκα. Έχουν φτιάξει ανταγωνιστικά σύνολα, ο Ολυμπιακός περισσότερο. Πιστεύω, αν συνεχίσει έτσι, θα είναι σίγουρα στα πλέι οφ, γιατί όχι και στο φάιναλ φορ. Γενικά, λόγω κορωνοϊού, η διοργάνωση φέτος φαίνεται πως θα είναι λίγο διαφορετική. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ διαθέτουν τα καλύτερα ρόστερ. Είδαμε, όμως, τον Προμηθέα με το Περιστέρι ότι μπορούν να τους κερδίσουν. Ακόμη και οι ομάδες χαμηλότερου επιπέδου μπορούν να ανταγωνιστούν τους πιο πάνω. Φέτος και ο ΠΑΟΚ έκανε καλό σύνολο με κοντούς και ψηλούς, είναι γεμάτη ομάδα, μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και μακάρι να είναι! Εύχομαι να γίνει ένα ωραίο, ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, να μην μπει ξανά... φρένο, εξαιτίας του κορωνοϊού και κάποια στιγμή να επιτραπεί και η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα».

Μικρά -μικρά για τον Κώστα Βασιλειάδη

*Στην Αλ Σαντ χρειάστηκε να αποχωριστεί το νο7 στη φανέλα του , καθώς όταν συμφώνησε με την ομάδα το είχε επιλέξει ήδη άλλος συμπαίκτης του. «Φοράω εδώ, αναγκαστικά, το 0. Νέα ομάδα, διαφορετική ήπειρος, σκέφτηκα ότι και αυτό θα είναι κάτι καινούργιο. Το 7, όμως, είναι η ζωή μου, το φοράω από μικρό παιδί, όταν επιστρέψω στην Ευρώπη, θα το επιλέξω ξανά!», ανέφερε.

*Αγόρασε ήδη, όπως το έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, εισιτήριο διαρκείας της ΚΑΕ ΠΑΟΚ για τη σεζόν 2020-2021.

*Ο 7χρονος γιος του (ο μεγαλύτερος από τους δύο που έχει), εντάχθηκε από τη φετινή αγωνιστική περίοδο στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ.

*Ο σημερινός αγώνας του με την Αλ Σαντ για το Κύπελλο του Εμίρη προβάλλεται, δωρεάν, μέσω youtube, από την ομοσπονδία μπάσκετ του Κατάρ (Qatar Basketball Federation).