Quantcast

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 62 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου που «σημάδεψε» το παγκόσμιο ποδόσφαιρο - Βίντεο

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Φεβρουαρίου του 1958, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε σύσσωμη η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες.

Η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι είχαν αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου το ελικοφόρο αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ανεφοδιασμό. Το μοιραίο συνέβη μερικές ώρες αργότερα, όταν κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, εξαιτίας σφοδρής χιονοθύελλας, το αεροσκάφος συνετρίβη σε ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο.

Το αεροπορικό δυστύχημα στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οι ποδοσφαιριστές Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπάιρν, Έντι Κόλμαν, Ντάνκαν Έντουαρντς, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ, Μπίλι Ουίλαν, οι προπονητές Τομ Κάρι και Μπερτ Ουάλεϊ, ο γενικός γραμματέας Ουόλτερ Κρίκμερ και οι δημοσιογράφοι Αλφ Κλαρκ, Ντόνι Ντέιβις, Τζορτζ Φόλοοιυς, Τομ Τζάκσον, Άρτσι Λέντρμπουκ, Χένρι Ρόουζ, Φρανκ Σουίφτ και Έρικ Τόμπσον.

Επέζησαν οι Τζόνι Μπέρι, Τζάκι Μπλάντσφλαουερ (δεν έπαιξαν ξανά), Μπόμπι Τσάρλτον, Μπιλ Φόουλκς, Χάρι Γκρεγκ, Κένι Μόργκανς, Άλμπερτ Σκάνλον, Ντένις Βάιολετ, Ρέι Γουντς και ο προπονητής Ματ Μπάσμπι.

Παρά τον αποδεκατισμό τους στην αεροπορική τραγωδία, οι «κόκκινοι διάβολοι» πάλεψαν για να σταθούν ξανά στα πόδια τους και κατόρθωσαν να φτάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από τη Μπόλτον.

Ο προπονητής των θρυλικών «μπέμπηδων», μόλις αναρρώνει από τα βαριά τραύματά του, πατά ξανά στο «Όλντ Τράφορντ» και ξεκινά αμέσως να «χτίζει» τη νέα γενιά της ομάδας. Εννέα χρόνια μετά, το 1967, οι… νέοι «μπέμπηδες», με επικεφαλής τους διασωθέντες από την τραγωδία του Μονάχου Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουκς, αλλά και τον νεαρό Τζορτζ Μπεστ, κατέκτησαν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Αγγλία, συντρίβοντας τη Μπενφίκα με 4-1.

Το σταματημένο ρολόι στο «Όλντ Τράφορντ» δείχνει ακριβώς τι είχε συμβεί πριν από ακριβώς 62 χρόνια.  Ο χρόνος σταμάτησε για πάντα στις 3:04 και θα θυμίζει για πάντα την ανείπωτη τραγωδία που σημάδεψε την ομάδα που στο πέρασμα των χρόνων έχει γίνει θρύλος.