Quantcast

Oλυμπιακοί Αγώνες: Πρώτο χρυσό στην πισίνα για τη Ρωσία μετά από 25 χρόνια - ΒΙΝΤΕΟ

Πολλαπλά ιστορικός ήταν ο ρωσικός θρίαμβος στα 100μ. ύπτιο στο Τόκιο. 

Το «1-2» που πέτυχαν ο Εβγκένι Ρίλοφ και ο Κλιμέντ Κολεσνίκοφ, καταρρίπτονας αμφότεροι το ρεκόρ Ευρώπης του Γάλλου Καμίλ Λακούρ που «άντεχε» έντεκα χρόνια, σηματοδότησε την πρώτη φορά από τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, το 1992, που οι ΗΠΑ χάνουν το χρυσό μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα, με τον κάτοχο έως σήμερα, Ράιαν Μέρφι, να μένει στην τρίτη θέση. Ο τελευταίος μη Αμερικανός Ολυμπιονίκης στα 100μ. ύπτιο ήταν ο Καναδός Μαρκ Τιούκσμπερι, ενώ από το 1996 και μετά στο πρώτο σκαλί του βάθρου είχαν ανέβει ο Τζεφ Ράουζ, ο Λένι Κρέιζελμπεργκ, ο Άαρον Πίρσολ (δύο φορές), ο Ματ Γκρίβερς και ο Μέρφι.

Παράλληλα, όμως, η νίκη του Ρίλοφ χάρισε στη Ρωσία το πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κλασική κολύμβηση μετά από 25 ολόκληρα χρόνια! Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, καθώς έκτοτε υπήρξαν αρκετοί σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες με παγκόσμιους τίτλους και Ολυμπιακά μετάλλια, η Ρωσία μετά το 1996 στην Ατλάντα (όταν ο «τσάρος» Αλεξάντερ Ποπόφ είχε κερδίσει 50μ. και 100μ. ελεύθερο και ο Ντένις Πανκράτοφ 100μ. και 200μ. πεταλούδα) είχε πάρει μόνο ένα χρυσό, κι αυτό στο open water με τη Λαρίσα Ιλτσένκο, το 2008. 

Τυπικά, βέβαια, η Ρωσία δεν πήρε ούτε σήμερα χρυσό, όπως δεν θα πάρει και κανένα μετάλλιο στο Τόκιο, όπου λόγω της τιμωρίας της μετέχει με το όνομα ROC (Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή), με ουδέτερη σημαία και χωρίς ανάκρουση του εθνικού ύμνου.