Quantcast

«Πόλεμος» στο ποδόσφαιρο: Ανακοινώθηκε η ευρωπαϊκή Super League - Όλες οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League έχουν ξεκινήσει, ωστόσο τα 12 ιδρυτικά μέλη δεν φαίνεται να προβληματίζονται από την ανακοίνωση της UEFA. 

Στο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν 20 ομάδες, ενώ οι σύλλογοι θα αγωνίζονται κανονικά στα πρωταθλήματά τους. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στη νεοσύστατη ευρωπαϊκή λίγκα και ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, θα είναι αντιπρόεδρος.

Στην πρώτη τους ανακοίνωση μάλιστα τόνισαν ότι θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Αυτή είναι η δομή της ευρωπαϊκής Super League

Η νέα... τάξη πραγμάτων που δοαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στο ποδόσφαιρο, έχει προκαλέσει ανησυχία, προβληματισμό και αισιοδοξία. Οι πρώτες στιγμές της ευρωπαϊκής Super League, περνούν στην Ιστορία του ποδοσφαίρου και πλέον, μένει να διαπιστωθεί, κατά πόσο ένα τέτοιο υπερ-πρωτάθλημα, θα βοηθήσει το λαοφιλέστερο παιχνίδι και με ποιούς τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν 12 ιδρυτικά μέλη, στα οποία θα προστεθούν ακόμη, τρεις από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Και για να διεξαχθεί η Super League, θα υπάρχουν σε ετήσια βάση πέντε επίτιμοι προσκεκλημένοι.

Οι 20 ομάδες που θα συμμετέχουν κάθε χρόνο, θα χωρίζονται σε δύο ομίλους των δέκα, που θα παίζουν εντός κι εκτός έδρας μεταξύ τους, όπως συμβαίνει σε κάθε πρωτάθλημα. Οι ομάδες που θα καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις, θα προκρίνονται στα προημιτελικά, ενώ ο 4ος και ο 5ος από κάθε όμιλο θα παίζουν διπλούς αγώνες, προκειμένου να συμπληρωθεί η τελική οκτάδα.

Ο τελικός της διοργάνωσης, θα διεξάγεται τον Μάϊο σε ουδέτερο έδαφος, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Super league θα αρχίζει τον Αύγουστο. Οσον αφορά στις αγωνιστικές των δύο ομίλων, θα διεξάγονται τις καθημερινές, έτσι ώστε οι ομάδες να συμμετέχουν κανονικά στα εθνικά πρωταθλήματα.

Πέρεθ: Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο - Ανιέλι: Δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν

 Ο πρόεδρος της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ τόνισε για τη νέα διοργάνωση: «Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από τέσσερα δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι ανέφερε: «Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι».

Σύσκεψη για την ευρωπαϊκή Super League στην ΟΥΕΦΑ

Με την απειλή αποβολής συλλόγων από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμού ποδοσφαιριστών από τις εθνικές ομάδες, αντιδρά η UEFA στη συμφωνία δώδεκα ομάδων (έξι αγγλικών τριών ιταλικών και τριών ισπανικών) για τη δημιουργία μίας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League. 

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία καλεί σήμερα σε σύσκεψη ομοσπονδίες και λίγκες για να καθορίσουν την αντίδραση τους. Η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναμένεται, σε αυτή τη σύσκεψη, να επισφραγίσει το σχέδιο για τη διεύρυνση του Champions League, το οποίο από το 2024 θα περιλαμβάνει 36 ομάδες.

Πρόθεση της σύσκεψης αυτής να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο κόντρα σε αυτή την κίνηση των ισχυρών ομάδων. UEFA και FIFA φαίνεται ότι έχουν δίπλα τους τις ομοσπονδίες και τις λίγκες των ευρωπαϊκών χωρών. Premier League, La Liga και Serie A είναι εκείνες που φαίνεται ότι τηρούν την πιο σκληρή στάση μέχρι τώρα θέτοντας τις ομάδες τους που θέλουν να μπουν στην European Super League προ της πόρτας της εξόδου.

Η αντίδραση της FIFA για τη Super League: «Όχι» σε μια κλειστή ευρωπαϊκή αποσχιστική λίγκα

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League.

 ΗFIFA εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τη νέα διοργάνωση αποσχιστική και υπογραμμίζοντας ότι την απορρίπτει κατηγορηματικά. Αναλυτικά όσα αναφέρει η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της:

«Η FIFA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι στέκεται αμετακίνητη υπέρ της αλληλεγγύης στο ποδόσφαιρο και του μοντέλου αναλογικού διαμοιρασμού που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως άθλημα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η βασική αποστολή της FIFA.

Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν. 

Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας «κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας», εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές.

Η FIFA πάντα στέκεται υπέρ της ενότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η FIFA φυσικά θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου».

Απειλεί η ΟΥΕΦΑ με αποβολή συλλόγων και αποκλεισμό ποδοσφαιριστών

Με την απειλή αποβολής συλλόγων από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμού ποδοσφαιριστών από τις εθνικές ομάδες, «απάντησε» χθες η UEFA στη συμφωνίας δώδεκα ομάδων (έξι αγγλικών τριών ιταλικών και τριών ισπανικών) για τη δημιουργία μίας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, από κοινού με τις ομοσπονδίες των τριών εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και τις αντίστοιχες λίγκες (Premier League, La Liga, Lega Seria A), όπου τονίζει ότι θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα, τόσο σε αθλητικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, η UEFA εκφράζει τις ευχαριστίες της στους γερμανικούς και γαλλικούς συλλόγους που αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Super League, για την οποία αναφέρει ότι «στηρίζεται στα ίδια συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης: 

«Η UEFA, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Premier League, η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF) και η LaLiga, και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIGC) και η Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι κάποιοι αγγλικοί, ισπανικοί και ιταλικοί σύλλογοι ίσως σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας κλειστής, αποκαλούμενης Super League.

Αν αυτό συνέβαινε, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι εμείς -UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη μας- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειες μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται στα ίδια συμφέροντα λίγω συλλόγων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.

Θα εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα σε εμάς μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, με σκοπό να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητική αξία. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη FIFA και τις εξι συνομοσπονδίες, στους εμπλεκόμενους συλλόγους θα απαγορευθεί να παίζουν σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και στους παίκτες τους δεν θα επιτρέπεται να εκπροσωπούν τις εθνικές τους ομάδες.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους άλλων χωρών, ειδικά τους γαλλικούς και γερμανικούς συλλόγους, που αρνήθηκαν να υπογράψουν. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να ενωθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, αν αυτό ανακοινωθεί. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών συνεχίζεται για πολύ καιρό. Αρκετά».

Με την απειλή αποβολής συλλόγων από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμού ποδοσφαιριστών από τις εθνικές ομάδες, απάντησε χθες η UEFA στην έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών, περί συμφωνίας δώδεκα ομάδων (έξι αγγλικών τριών ιταλικών και τριών ισπανικών) για τη δημιουργία μίας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, από κοινού με τις ομοσπονδίες των τριών εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και τις αντίστοιχες λίγκες (Premier League, La Liga, Lega Seria A), όπου τονίζει ότι θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα, τόσο σε αθλητικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, η UEFA εκφράζει τις ευχαριστίες της στους γερμανικούς και γαλλικούς συλλόγους που αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Super League, για την οποία αναφέρει ότι «στηρίζεται στα ίδια συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ».

Η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον και του Εμανουέλ Μακρόν στην ευρωπαϊκή κλειστή λίγκα

Η είδηση ότι 12 μεγαθήρια από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ) υπέγραψαν για τη σύσταση της κλειστής, European Super League, μία ημέρα μάλιστα πριν την ανακοίνωση του νέου (από το 2024 κι έπειτα) format του Champions League, έσκασε σαν «βόμβα» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. 

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία. Ακόμη και αρχηγοί κρατών μπήκαν στο παιχνίδι. Όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαιρέτησε την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν στο εγχείρημα (σ.σ.: η Παρί έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίων αν και είχε προσκληθεί). 

Ο εκπρόσωπος Τύπος του Ελιζέ μιλώντας στο "RMC", εξηγώντας: «Ο πρόεδρος Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ που θίγει τις αξίες του αθλητισμού. Στηρίζει τη γαλλική ομοσπονδία, την UEFA και τη FIFA στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων». 

Επίσης ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, πήρε θέση για την επικείμενη σύσταση της European Super League. Συγκεκριμένα εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία της, τη χαρακτήρισε επιζήμια για το ποδόσφαιρο και κάλεσε τους εμπλεκόμενους συλλόγους να μιλήσουν στους οπαδούς τους προτού κάνουν τα επόμενα βήματα.

«Τα σχέδια για μια ευρωπαϊκή Super League θα ήταν πολύ επιζήμια για το ποδόσφαιρο και υποστηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές αρχές στο να αναλάβουν δράση. Θα χτυπούσαν στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και θα ανησυχήσουν τους θαυμαστές σε όλη τη χώρα. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι πρέπει να απαντήσουν στους οπαδούς τους και στην ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου προτού κάνουν περαιτέρω βήματα» ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον.