Quantcast

Σαν σήμερα - Λουτζ Λονγκ: Ο αθλητής που πανηγύρισε μαζί με τον Τζέσε Όουενς μπροστά στον Χίτλερ, σκοτώθηκε στο μέτωπο

Μια ημέρα σαν σήμερα, το 1943, σκοτώθηκε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη μάχη του Σαν Πιέτρο (συμμαχική απόβαση στη Σικελία), ο Λουτζ Λονγκ, αντίπαλος του Τζέσε Όουενς στο μήκος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. 

Ο Λονγκ είχε σταλεί στην πρώτη γραμμή ως... τιμωρία για την ήττα του από τον Όουενς. 

Οι Αγώνες είχαν ανατεθεί από το 1931 στη Γερμανία, σε μια προσπάθεια επανένταξής της στο διεθνές πολιτικό και αθλητικό γίγνεσθαι. Όμως, το 1932 ο Χίτλερ πήρε την εξουσία και θέλησε μέσω αυτών να δείξει την υπεροχή της άριας φυλής και να προωθήσει τον εθνικοσοσιαλισμό.

Τα μηνύματα δεν ήταν καθόλου καλά καθώς είχε πυρποληθεί η Μπούντεσταγκ, είχαν ανασταλεί οι πολιτικές και ατομικές ελευθερίες των πολιτών και ήδη είχε ανοίξει το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι δημοκρατικοί και οι σοσιαλιστές ζητούν από τη ΔΟΕ να αφαιρέσει τη διοργάνωση από τα χέρια του Χίτλερ, αλλά η ΔΟΕ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες τους.

Έτσι ο Χίτλερ προχωρά απτόητος και ξοδεύοντας 25 εκ. δολάρια κατασκευάζει τέλειες για την εποχή εγκαταστάσεις. Η προπαγάνδα δίνει και παίρνει και ως ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι και η τηλεόραση που κάνει την εμφάνισή της σε πειραματικό επίπεδο.

Ο Χίτλερ υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Τζέσε Όουενς, ο Αφροαμερικανός υπεραθλητής που έγινε ο ήρωας των αγώνων κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια και αναγκάζοντας τον Χίτλερ να αποχωρήσει από το στάδιο.

Οι Ναζί έγιναν «θηρία», αλλά το πλήθος χειροκρότησε θερμά τον μαύρο αθλητή, ενώ ο Γερμανός Λούτζ Λονγκ, μεγάλος αντίπαλος του Όουενς στον αγωνιστικό χώρο, τον συνεχάρη θερμά μπροστά στα μάτια των ναζί επισήμων, με αποτέλεσμα να το πληρώσει με την ίδια του τη ζωή, στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Πολλά χρόνια μετά, ο Όοουνες θα αποκαλύψει ότι έχοντας ήδη δύο άκυρα άλματα και φοβούμενος μην αποκλειστεί, δέχθηκε τη βοήθεια του Λονγκ, ο οποίος έβαλε σαν σημάδι την πετσέτα του στο διάδρομο για να φαίνεται το όριο από μακριά, αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Το 1964, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απένειμε μετά θάνατον στον Λουτζ Λονγκ το μετάλλιο Πιερ ντε Κουμπερτέν για το ήθος και το αθλητικό πνεύμα που επέδειξε κατά τη διάρκεια των αγώνων του Βερολίνου. Παράλληλα, το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους τόσο στη γενέτειρά του Λειψία όσο και στο Μόναχο.