Quantcast

«Brexit» και για τα SUV της Nissan

Η Nissan εξετάζει τη μετακίνηση της παραγωγής των μοντέλων της SUV εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς εμπορική συμφωνία.

Το πρόγραμμα της ιαπωνικής μάρκας αφορά τη μεταφορά της παράγωγης των Juke και Qashqai από το εργοστάσιο της Nissan, στο Σάντερλαντ.

Αναζητείται η καλύτερη επιλογή για τη μετακίνηση της παραγωγής του Juke, ενώ η κατασκευή του συμπαγούς SUV Qashqai μάλλον θα μεταφερθεί στην Ισπανία.

Η διακοπή της κατασκευής των δύο μοντέλων στο Σάντερλαντ θα είναι ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα για τη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή αυτό το εργοστάσιο είναι το μεγαλύτερο της χώρας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, λόγω του Brexit, η Nissan και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί επιπλέον υποστήριξη στη Nissan για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου.

Το 55% της παραγωγής εξάγεται στην Ευρώπη. Στο Σάντερλαντ κατασκευάζεται και το αμιγώς ηλεκτρικό Leaf.

Η Nissan έχει ήδη ακυρώσει τα σχέδια για την κατασκευή του νέου SUV X-Trail στο Σάντερλαντ, λόγω των συνεπειών από το Brexit. Ανάλογα μέτρα παίρνουν οι μάρκες Jaguar Land Rover, BMW, Vauxhall κ.ά.