Quantcast

Οδηγική απόλαυση με μηδέν ρύπους

Το 2011 οδήγησα στην Ολλανδία το πρωτοποριακό BMW i3, το πρώτο πολυτελές αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που συνδυάζει τη φημισμένη οδηγοκεντρική άποψη της premium μάρκας με την οικολογική προσέγγιση. 

Εκτός από το πλεονέκτημα της μηδενικής ρύπανσης, λόγω της αξιοποίησης της ηλεκτροκίνησης, έχει και το ισχυρό ατού της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών. Τώρα περιμένω να οδηγήσω τις νέες αμιγώς ηλεκτρικές BMW iX xDrive 40 και BMW iX xDrive 50, με τις τελευταίες καινοτομίες στην αυτόνομη οδήγηση, τη λειτουργία, τη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η νέα τεχνολογική ναυαρχίδα της BMW υπόσχεται οδηγική απόλαυση μηδενικών ρύπων, σπορ χαρακτήρα, απόδοση και μεγάλη αυτονομία. Να τονίσω και την ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας, που τόσο έχει ανάγκη το περιβάλλον. Το BMW Group έχει στόχο, μέχρι το 2030, τουλάχιστον οι μισές από τις παγκόσμιες πωλήσεις να προέρχονται από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα αυξήσει τις ανάγκες για λίθιο, ένα σημαντικό υλικό για την παραγωγή κυψελών μπαταριών.

Προμηθεύεται σημαντικές πρώτες ύλες, όπως το λίθιο και το κοβάλτιο, απευθείας από παραγωγούς και το διαθέτει στους προμηθευτές κυψελών μπαταριών. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την προέλευση και τις μεθόδους εξόρυξης των υλικών. Εχει στόχο μέχρι το 2025 να αυξήσει τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων πάνω από 50% κάθε χρόνο - δεκαπλάσιος αριθμός πωλήσεων συγκριτικά με αυτές του 2020. Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει παραδώσει συνολικά γύρω στα δύο εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόβλεψη της αγοράς, εκτιμά ότι τουλάχιστον το 50% των παγκόσμιων πωλήσεών της θα προέρχεται από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα το 2030. Μέχρι τότε, σε όλες τις κατηγορίες των μοντέλων, σε ολόκληρη την γκάμα του BMW Group, θα προσφέρει τουλάχιστον ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο. Συνολικά, μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναμένεται να κυκλοφορήσουν περίπου δέκα εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα του γερμανικού ομίλου.

Το χαρτοφυλάκιο του BMW Group περιλαμβάνει τέσσερις μάρκες: BMW, MINI, Rolls Royce και BMW Motorrad. Το οικονομικό έτος 2020 πούλησε πάνω από 2,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα και περισσότερες από 169.000 μοτοσικλέτες παγκοσμίως. Τα κέρδη προ φόρων για το οικονομικό έτος 2020 ήταν 5,22 δισ. ευρώ.