Quantcast

Στάθης Λάιος: Ο Ελληνας mr Tesla

Ο διευθυντής πωλήσεων της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα μιλά στην «R» για τα επόμενα βήματα της μάρκας στη χώρα μας.

Η Tesla γνωρίζει μεγάλη απήχηση και στην Ελλάδα. Aν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ομάδα που θα διοικεί τη θυγατρική της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα, καθώς και η κατάλληλη υποδομή για την τεχνική υποστήριξη, οι πωλήσεις ανεβαίνουν με πρωτοφανή ρυθμό, προκαλώντας ανησυχία στις άλλες μάρκες, που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο Στάθης Λάιος, με αυτοκινητιστική κουλτούρα από την Toyota και τη Skoda, πήρε τη θέση που κυνήγησαν πολλοί νέοι μάνατζερ. Διευθυντής πωλήσεων της Tesla αναγράφεται στην επαγγελματική κάρτα του. Το Model 3, το iPhone σε τέσσερις ρόδες, θα το δείτε στον δρόμο, καθώς έχουν κυκλοφορήσει μερικές δεκάδες αυτοκίνητα μέχρι τώρα, ενώ σύντομα ο αριθμός θα είναι τριψήφιος.

Καθώς ο αμερικανικός πολιορκητικός κριός στην κατηγορία των πανάκριβων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στήνεται και στη χώρα μας, μέσω επίσημου εκπροσώπου της Tesla, ο κ. Λάιος μιλά για τις δραστηριότητες της μάρκας. Ελπίζω του χρόνου στις 14 Φεβρουαρίου να γιορτάσουμε του Αγίου Βαλεντίνου οδηγώντας το τελευταίο μοντέλο της Tesla.

Ποια νέα μοντέλα θα λανσάρετε το 2021;

Προγραμματίζουμε το λανσάρισμα των νέων μοντέλων S και X. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Στην Ευρώπη, το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα ξεκινήσουμε τις παραδόσεις και του Model Y.

Ποια είναι η πρόβλεψη για τις πωλήσεις σας το 2021;

Εκτιμούμε ότι φέτος θα επιτύχουμε ρεκόρ πωλήσεων, αν διατηρηθεί η σταθερότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, που έχει πληγεί από την πανδημία, και μειωθούν τα lockdowns.

Πού θα φτιάξετε την πρώτη κάθετη μονάδα σας;

Μέχρι το τέλος του 2021, θα δημιουργήσουμε στα βόρεια προάστια μια κάθετη μονάδα, που θα περιλαμβάνει έκθεση, service και γραφεία της διοίκησης. Τον Δεκέμβριο του 2020, ξεκινήσαμε συνεργασία με τη FMS, όπου έχουμε νοικιάσει ένα χώρο για την αποθήκευση, παράδοση και τεχνική υποστήριξη των αυτοκινήτων.

Πότε θα κυκλοφορήσει το νέο μοντέλο με χαμηλότερη τιμή πώλησης;

Υπολογίζουμε να λανσαριστεί το 2024 και να κοστίζει γύρω στα 25.000 δολάρια (20.750 ευρώ). Ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμη η ονομασία του. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι η πιο μεγάλη έκπληξη στην κατηγορία του.

Ποιοι είναι οι στόχοι στο νέο εργοστάσιο στη Γερμανία;

Να αυξήσουμε την παραγωγή αυτοκινήτων και να έχουμε μια καινοτομική μονάδα. Η παραγωγή στο Gigafactory, στο Βερολίνο, θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Αρχικά θα παράγονται το Model Y και οι μπαταρίες.

Πού θα αναπτύξετε το δίκτυο ταχυφορτιστών;

Ηδη λειτουργούν έξι ταχυφορτιστές 150 kWh σε ένα χώρο πίσω από το Golden Hall. Προγραμματίσαμε την κατασκευή άλλων 2-3 σταθμών με ισχυρότερους ταχυφορτιστές 250 kWh, στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί και ο οδικός άξονας προς την Πάτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 170 παραγγελίες για τα πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της μάρκας στην Ελλάδα θα παίξουν οι εταιρείες Leasing, που κατέχουν υψηλό μερίδιο από τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις περισσότερες αγορές.