Quantcast

Στη Σαρδηνία με το Citroen C4

Και τι δεν είχα διαβάσει και ακούσει για την ξακουστή Σαρδηνία. 

Διάβασα μέχρι και τα ρεπορτάζ για τους αιωνόβιους στο δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στη Μεσόγειο θάλασσα, μετά τη Σικελία και πριν από την Κύπρο. Η αυτόνομη περιοχή της Ιταλίας καλύπτει έκταση 24.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αποφάσισα να επισκεφθώ τη Σαρδηνία για να αξιολογήσω το καμάρι της Ιταλίας στον τομέα του τουρισμού.

Είχα προετοιμαστεί κατάλληλα για να διανύσω τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και να αντιμετωπίσω τις ορεινές διαδρομές με τις συνέχεις κλειστές στροφές.

Για τις μετακινήσεις μου στο νησί, με ακτές απερίγραπτου κάλλους μήκους περίπου 1.555 χλμ., επέλεξα ένα δημοφιλές γαλλικό αυτοκίνητο που διακρίνεται για την άνεσή του και την οδική συμπεριφορά του, το Citroen C4. Το αυτοκίνητο παραχωρήθηκε από την Free2move, μια εταιρεία της παγκόσμιας αγοράς κινητικότητας, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Syngelidis Automotive, τον σημαντικότερο εισαγωγέα των εμπορικών σημάτων Stellantis στη χώρα. Με το Citroen C4 έκανα πολλές εκατοντάδες χλμ. απολαμβάνοντας τα γνήσια χαρακτηριστικά της γαλλικής σχολής για την οδήγηση. Η βενζίνη κόστιζε περίπου 2 ευρώ ανά λίτρο.

Η βάση μου ήταν η παραθαλάσσια πόλη Ολμπια στο βόρειο τμήμα του νησιού. Βρίσκεται πολύ κοντά σε τουριστικές περιοχές, διαθέτει μεγάλο αεροδρόμιο, εκτεταμένο οδικό δίκτυο και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση τουριστών από όλο τον κόσμο παίζει η φημισμένη Costa Smeralda, κοντά στην Ολμπια. Εχει μήκος περίπου 20 χλμ., παραλίες με λευκή άμμο, κλαμπ για γκολφ, υπηρεσίες ιδιωτικών τζετ και ελικοπτέρων και υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Η περιοχή προσελκύει διασημότητες, επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες και άλλους εύπορους επισκέπτες.

Η Costa Smeralda είναι από τις πιο ακριβές τοποθεσίες στην Ευρώπη. Οι τιμές των κατοικιών φτάνουν έως και τα 300.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Είναι, όμως, ένα υπόδειγμα τουριστικής ανάπτυξης. Ετσι θα έπρεπε να είχαν διαμορφωθεί και οι δύο δίκες μας ναυαρχίδες του τουρισμού, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Να τονίσω την καθαριότητα, που συγκρίνεται με το επίπεδο που υπάρχει σε ακριβές γερμανικές πόλεις, την ευταξία, την ποιότητα του οδικού δικτύου και την ομοιομορφία στις κατασκευές από το χρώμα στις πέτρες του φράχτη μέχρι τις πόρτες των πανάκριβων βιλών. Ενας επίγειος παράδεισος με απλησίαστες τιμές σε όλες τις υπηρεσίες.

Οι δήμαρχοι της Σαντορίνης και της Μυκόνου, που θα αναδειχθούν από τις δημοτικές εκλογές σε έναν μήνα, πρέπει να επισκεφθούν το Porto Cervo (Το λιμάνι των ελαφιών), κατασκευασμένο από τον πρίγκιπα Karim Aga Khan και διάφορους άλλους επενδυτές, που αποτελεί το κύριο κέντρο της Costa Smeralda. Είναι ένα από τα πιο ακριβά θέρετρα στον κόσμο.

Ομως, έβαλα στην καρδιά μου το Porto Rotondo, μόλις 13 χλμ. βόρεια της Ολμπια. Κατέγραψα στη μνήμη μου και την Piazzetta San Marco, μια ήσυχη πλατεία. Αυτό το ανεπιτήδευτο χωριό πήρε το όνομά του από την κυκλική φύση του κόλπου στον οποίο χτίστηκε.

Οι τιμές είναι υψηλές, αλλά κατάφερα να περιορίσω το τελικό κοστολόγιο κάνοντας προσεκτική έρευνα αγοράς. Παρατήρησα ότι οι τιμές των βασικών ειδών στο σούπερ μάρκετ είναι σημαντικά πιο ακριβές από τις τιμές στη Σαντορίνη και στη Μύκονο. Ευχαρίστως, θα πήγαινα πάλι στο καμάρι της Ιταλίας.