Η πράσινη ελπίδα και το μαύρο μέλλον

Η πράσινη ανάπτυξη βρήκε θέση στην πολιτική ατζέντα, αφού βέβαια πρώτα και για μια δεκαετία απαξιώθηκε σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου σε αγαστή συνεργασία με μερίδα των μέσων ενημέρωσης. Επανήλθε στην επικαιρότητα και «ω του θαύματος» πλέον συμπεριλαμβάνεται σε προγράμματα και εξαγγελίες όλων των κομμάτων, μικρών και μεγάλων, δεξιών και αριστερών. Αναγνώρισαν το σφάλμα τους ή απλώς το προσπέρασαν αδιαφορώντας για το κόστος και τη χαμένη ευκαιρία η οικονομία της χώρας να πορευτεί σε έναν καινούργιο πολλά υποσχόμενο δρόμο ανάπτυξης; Αναγνώρισαν το λάθος τους ή επειδή έχουν έλλειψη οραμάτων και ιδεών απλώς αντιγράφουν τους προηγούμενους;

Η πράσινη ανάπτυξη επέστρεψε στο προσκήνιο όχι επειδή συνειδητοποιήσαμε πολιτικοί και πολίτες ότι κάθε ημέρα που περνά καταστρέφουμε ολοένα και περισσότερο το περιβάλλον. Οχι επειδή οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απειλούν το σύνολο του πλανήτη. Οχι επειδή αντιληφθήκαμε, έστω και αργά, ότι έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη Γη και το μέλλον των παιδιών μας. Δυστυχώς όχι για όλα αυτά, αλλά επειδή η πράσινη ανάπτυξη είναι η μόδα της εποχής που «πουλάει» στις κοινωνίες και κυρίως επειδή τα «μεγάλα συμφέροντα» βρήκαν έναν νέο τομέα που θα τους αυξήσει τα κέρδη. Βρήκαν μια νέα χρυσοφόρο πηγή, στην οποία «φόρεσαν» τον μανδύα της προσφοράς και της συμμετοχής στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Αυτό το μοντέλο που προωθούν οι παγκόσμιοι παίκτες του χρήματος αντιγράφουν και οι πολιτικές δυνάμεις, προσκαλώντας μάλιστα στο «παιχνίδι» για την έξωθεν καλή μαρτυρία και ομάδες έντιμων πολιτών, που εδώ και δεκαετίες έχουν χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για την καταστροφή που συντελείται στον πλανήτη και τους οποίους όχι μόνο δεν τους άκουγε κανείς, αλλά οι ισχυροί τους χαρακτήριζαν γραφικούς και περιθωριακούς.

Η πράσινη ανάπτυξη δεν προσφέρεται για ένα ακόμα φθηνό κομματικό σύνθημα που ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά των ψηφοφόρων. Δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει μια ακόμα ευκαιρία εύκολου πλουτισμού για εκείνους που εκμεταλλεύονται ακόμα και τον αέρα που αναπνέουν οι πολίτες. Δεν μπορεί να μετρηθεί σε χρήμα και κέρδη, αλλά σε ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορεί να αποτελέσει ένα νέο παιχνίδι σε χέρια ερασιτεχνών πολιτικών και αχόρταγων επιχειρηματιών. Οι ισχυροί του πλανήτη, αυτοί που διαφεντεύουν δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, πρέπει να ακούσουν, να δουν και να καταλάβουν ότι τα περιθώρια στενεύουν για όλους -και για τους φτωχούς και για τους πλούσιους. Ολοι αυτοί οι κατ’ όνομα ηγέτες που μαζεύονται σε διάφορα θέρετρα δήθεν για να αποφασίσουν για τη σωτηρία της ανθρωπότητας είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για το «μαύρο» μέλλον του πλανήτη. Είναι οι άβουλες μαριονέτες των οικονομικών συμφερόντων, που πάνω από τον άνθρωπο και τον πλανήτη βάζουν το χρήμα.

Η πράσινη ανάπτυξη είναι η τελευταία ελπίδα για να επιβραδυνθεί και ίσως να περιοριστεί η ζημιά. Είναι μια ακόμα ευκαιρία και για την οικονομία της χώρας μας, αρκεί να υπάρξουν σχεδιασμός και κανόνες που θα τηρούνται από όλους τους εμπλεκόμενους, γιατί, εάν επεναληφθούν η προχειρότητα και το αλαλούμ της ελληνικής γραφειοκρατίας, τότε και αυτή η προσπάθεια θα οδηγηθεί σε αποτυχία όπως και τόσες άλλες στο παρελθόν. Για παράδειγμα το να γεμίσουν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά πάρκα επειδή τα κέρδη θεωρούνται υψηλά, δεν είναι λύση, γιατί την ώρα που θα εξασφαλίζεται η «πράσινη ενέργεια» θα αυξάνονται οι ανάγκες και οι ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα. Το να «φυτευτούν» οι κάμποι με φωτοβολταϊκά ισοδυναμεί με «έγκλημα» και μάλιστα όταν χιλιάδες στέγες δημόσιων κτιρίων μένουν, άγνωστο γιατί, αναξιοποίητες. Το κράτος οφείλει να γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής για «καθαρή ενέργεια» αξιοποιώντας όλα τα δημόσια κτίρια και τις εγκαταστάσεις πρώην στρατοπέδων και βιομηχανιών που έχουν βάλει «λουκέτο» και τα ακίνητά τους έχουν περάσει στη δικαιοδοσία τραπεζών ή ασφαλιστικών ταμείων. Και η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην ενέργεια, γιατί διαφορετικά οι εξαγγελίες της θα αποδειχθούν πυροτεχνήματα και οι προσκλήσεις σε ξένους επενδυτές θα επιστραφούν ως ανεπιθύμητη αλληλογραφία!