Μάχη της ζωής μας!

Μήνυμα ελπίδας για την προστασία του πλανήτη έστειλαν εκατομμύρια Eυρωπαίοι πολίτες, επιλέγοντας να στηρίξουν και να αναδείξουν «μεγάλους νικητές» των ευρωεκλογών κομματικούς σχηματισμούς που ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Και ταυτόχρονα κοινοποίησαν τελεσίγραφο ότι τελειώνει η ανοχή τους στις χρεοκοπημένες πολιτικές δυνάμεις που αδιαφορούν προκλητικά για το μέγεθος της καταστροφής, που συντελείται και με τη δική τους έγκριση.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα μαίνεται ο πόλεμος του ρουσφετιού. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου δεν έχει αντιληφθεί απολύτως τίποτα. Ερίζει για την εξουσία και για το αν η κάλπη έβγαλε νικήτρια την Αριστερά ή τη Δεξιά. Για μια ακόμη φορά οι πολιτικοί μας έδωσαν εξετάσεις και έμειναν μετεξεταστέοι γιατί δεν κατάλαβαν το θέμα!

Στην Ευρώπη οι πολίτες, με μεγάλη καθυστέρηση, είναι η αλήθεια, συνειδητοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε ένας κατασκευασμένος εφιάλτης. Αντελήφθησαν ότι ο χρόνος που απομένει για την αντίδραση της ανθρωπότητας είναι περιορισμένος -οι ειδικοί κάνουν λόγο μόνο για 11 χρόνια- και επέλεξαν να πρωτοστατήσουν στην αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη. Αποφάσισαν να δράσουν, παρά να κάθονται στον καναπέ της αδράνειας περιμένοντας το μοιραίο.

Κινήματα και απλοί πολίτες βγήκαν μπροστά. Ενωσαν τις δυνάμεις τους και έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Απαξίωσαν τις γερασμένες και αναχρονιστικές πολιτικές δυνάμεις και ανέδειξαν πρωταγωνιστές τα «πράσινα κόμματα» και εκείνα τα πρόσωπα που αγωνιούν για το μέλλον όλων μας.

Αντίθετα, στη χώρα μας όσοι ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν «ουρά πολυτελείας» των μεγάλων κομματικών σχηματισμών. Διεκδικούν τον τιμητικό ρόλο της αναγκαίας «πράσινης πινελιάς», ενώ όσοι πραγματικά πασχίζουν για τη σωτηρία του πλανήτη παραμένουν στη σφαίρα της γραφικότητας, ενώ οι ισχυροί θυμούνται το περιβάλλον μια φορά τον χρόνο ή μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως και τα… μνημόσυνα!

Πρόσφατα 24 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και κάλεσαν όλα τα κόμματα να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συνεργαστούν για την προστασία του πλανήτη. Προσπάθησαν να ξυπνήσουν τον πολιτικό κόσμο για να αντιδράσει. Να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και της ζημιάς που προκάλεσε η αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα. Να αφυπνιστεί και να δώσει τη μάχη. Μια μάχη που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε «μάχη της ζωής μας»!

Ο κ. Γκουτέρες στο μήνυμά του προς τις κυβερνήσεις είπε και άλλα άκρως ανησυχητικά, που -αν μη τι άλλο- πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας ενεργοποιήσουν. Κάλεσε τα κράτη να «φορολογήσουν τη ρύπανση και όχι τους ανθρώπους». Επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε μια πράσινη και όχι γκρίζα οικονομία». Τόνισε ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο». Και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»!

Είπε αλήθειες. Και οι αλήθειες δεν ακούγονται ευχάριστα και κυρίως από τους αρμόδιους που πρέπει να ξεβολευτούν. Ομως, ο χρόνος τελειώνει και, αν δεν σημάνει παγκόσμιος συναγερμός για την έναρξη μιας ειρηνικής εκστρατείας και δεν ληφθούν ριζικά μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους. Ολοι και χωρίς διακρίσεις, πλούσιοι και φτωχοί, αθώοι και ένοχοι, αριστεροί και δεξιοί θα κληθούμε να πληρώσουμε την αδιαφορία των πολιτικών που έχουν «προσκυνήσει» τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται ανθρώπους και περιβάλλον.

Η ώρα της αντίδρασης των πολιτών δεν σηκώνει άλλες αναβολές. Πρέπει να απαιτήσουν από τον πολιτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην αφήνει χρέη στις επόμενες γενιές. Να σταματήσει τη στείρα κομματική αντιπαράθεση και να συστρατευτεί στον αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη. Γιατί καμία κοινωνία και καμία οικονομία δεν θα αντέξουν όταν κορυφωθεί η εκδίκηση της φύσης. Και τα πρώτα σημάδια είναι πλέον ορατά σε όλους, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η ερημοποίηση σημαντικών περιοχών κ.ά.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι πολίτες έχουν μια ακόμη ευκαιρία να στείλουν το μήνυμα στα κόμματα ότι το στοίχημα δεν είναι «Αριστερά» ή «Δεξιά», αλλά καταστροφή ή σωτηρία του πλανήτη!