Quantcast

Πολιτικός «ανεμόμυλος»!

Για τον πρωθυπουργό οι ευρωεκλογές είναι μια απλή δημοσκόπηση. Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αρχή του τέλους της κυβέρνησης. Δηλαδή πολιτικός «ανεμόμυλος»! Ποιο Ευρωκοινοβούλιο και ποια τοπική αυτοδιοίκηση; Αλλος είναι ο στόχος των δύο ισχυρών «παικτών» της πολιτικής σκηνής: Η καρέκλα της εξουσίας, την οποία θέλουν να καταλάβουν πάση θυσία. Αποτέλεσμα; Η προεκλογική αντιπαράθεση να εξελιχθεί σε παιχνίδι χωρίς κανόνες, στο οποίο κυριαρχούν οι τσακωμοί, τα ψέματα, οι υπερβολές και οι ανέξοδες υποσχέσεις. Οσο για τη θέση της Ελλάδας στο νέο ευρωπαϊκό τοπίο που διαμορφώνεται; Μόνο ανούσια συνθήματα, αοριστίες και ευχολόγια για να «ξορκίσουν» το κακό που έρχεται. Τους έχει τυφλώσει η μανία της εξουσίας. Εχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και με τα λόγια τους αλλά και με τις πράξεις τους αποδεικνύουν ότι οι «κακές» πολιτικές συνήθειες δεν κόβονται, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα μνημόνια κι αν επιβληθούν στη χώρα.

Ομως σε 7 ημέρες οι Ελληνες δεν θα εκλέξουν τον νέο ένοικο του Μαξίμου. Θα κληθούν να επιλέξουν νέους περιφερειάρχες και δημάρχους, με τους οποίους ασχολούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά και τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί, δηλαδή, όπου λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον το δικό τους, αλλά και των παιδιών τους. Εκεί όπου η Δημοκρατία θα πρέπει να αποκρούσει την εισβολή του εθνικολαϊκισμού, που απειλεί να κατεδαφίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Για αυτή τη μεγάλη μάχη οι δύο πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής ελάχιστα έχουν πει στους Ελληνες πολίτες. Αγνοια κινδύνου, αδιαφορία, σκοπιμότητα; Ο,τι κι αν ισχύει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας αντιμετωπίζει τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία να μετρηθούν οι δυνάμεις «εντός των τειχών». Την ώρα που στην Ευρώπη επελαύνουν οι δυνάμεις τους σκότους, εδώ ασχολούνται με τον ΦΠΑ στον φραπέ! Οχι πως δεν είναι σοβαρά τα θέματα των τιμών, των φόρων και των συντάξεων, αλλά πώς να το κάνουμε, δεν είναι της ώρας, εκτός κι αν υποκρύπτονται σκοπιμότητες. Τώρα κρίνονται η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ανάγκη για ενιαία εξωτερική πολιτική, για φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης, για μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου. Αυτή την Κυριακή το πολιτικό παιχνίδι είναι ευρωπαϊκό και δεν χωρούν κότερα, πολιτικές γκάφες και οικογενειακές «αμαρτίες» των πολιτικών μας. Αυτή την Κυριακή «παίζεται» το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, που κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να απαξιώσουν, και κατ’ επέκταση το μέλλον του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών, το οποίο δυστυχώς ο πολιτικός κόσμος έχει επιτρέψει να το καθορίζουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Εστω και στο παρά πέντε οι πολιτικοί μας οφείλουν να αφήσουν στην άκρη την εσωτερική ατζέντα. Να αναδείξουν τα καυτά ζητήματα της Ευρώπης, γιατί όσο η χώρα βρίσκεται στην «αγκαλιά» της Ε.Ε. είναι αναγκασμένη να υλοποιεί τις πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, και ας μην το παραδέχονται. Αρα, λοιπόν, σε αυτό το ευρωπαϊκό «μαγειρείο» η χώρα να εκπροσωπείται με ικανούς πολιτικούς οι οποίοι πάνω από τα κομματικά συμφέροντα θα βάζουν εκείνα της πατρίδας τους. Και πρέπει όσοι ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες να γνωρίζουν ότι δεν πάνε εκεί ούτε για τουρισμό, ούτε για να δώσουν παραστάσεις με θεατές το σύνολο των Ευρωπαίων.

Καθήκον των ευρωβουλευτών δεν είναι να υπερασπίζονται την κομματική ατζέντα, αλλά την εθνική γραμμή που είναι ανάγκη να υπάρχει κυρίως για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε πονηρές εποχές όπως αυτή που διανύουμε με τον εξ ανατολών γείτονα να βουλιάζει στα προβλήματά του και να είναι έτοιμος να «ανάψει φωτιές» για να ικανοποιήσει την «πελατεία» του.

Τώρα είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Να επικρατήσει η κοινή λογική στο πολικό προσωπικό της χώρας και να αγωνιστούν όλοι μαζί για την προστασία του τόπου και την ευημερία του λαού.

Χωρίς καμία αμφιβολία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις. Οι ψηφοφόροι θα στείλουν μηνύματα, τα οποία μπορεί και να ανατρέψουν τα σχέδια και τις στρατηγικές των κομματικών επιτελείων. Οι κάλπες στις 26 Μαΐου θα δείξουν πολλά και κυρίως τον χρόνο που θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Και μέχρι τότε οι διεκδικητές της εξουσίας θα πρέπει να έχουν έτοιμες τις απαντήσεις για όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Από την ανάπτυξη που δεν έρχεται και το αποδιοργανωμένο κράτος μέχρι το δημογραφικό, την υγεία, την παιδεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Και πρωτίστως για την ανεργία και την αγορά εργασίας, όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία 1 στους 4 εργαζόμενους έχει μηνιαίως μισθό κάτω από 500 ευρώ.