Quantcast

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 40 έως 44 ετών με όλα τα εμβόλια

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson,  Moderna) για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%. Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

Κοντοζαμάνης: Σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμών

Κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς στο άνοιγμα των εμβολιαστικών ομάδων, αλλά και στα κέντρα εμβολιασμού, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών στην ολομέλεια της Βουλής.

Τόνισε πως έχουν διασφαλιστεί εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού και προανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και το πώς θα γίνουν οι κατ' οίκον εμβολιασμοί. Παράλληλα διευκρίνισε ότι ισχύει η δυνατότητα της κατά προτεραιότητας εμβολιασμού των υγειονομικών που δεν το έπραξαν κατά την πρώτη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ανησυχία για την αθηναϊκή μετάλλαξη

Ένα άγνωστο μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 αναπτύσσεται και εξαπλώνεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αττική. Το στέλεχος Β.1.1.318 -γνωστό και ως αθηναϊκή μετάλλαξη-, που εντοπίζεται περίπου στο 30% των δειγμάτων τα οποία αναλύονται στο Λεκανοπέδιο, προκαλεί ανησυχία καθώς είναι πιθανόν να εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντισώματα που προκύπτουν είτε από φυσική ανοσία είτε από εμβολιασμό.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εμφάνιση των νέων στελεχών του κορωνοϊού και προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφάνισης ενός τέταρτου σφοδρού επιδημικού κύματος από μεταλλαγμένα στελέχη, ανθεκτικά στον εμβολιασμό. Στη χώρα μας, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά τις νέες μεταλλάξεις και την εξάπλωσή τους στον πληθυσμό. Στην τελευταία έκθεσή του αναφέρεται ότι, πανελλαδικά, στα 11.811 δείγματα που έχουν ελεγχθεί, οι πιο συχνές μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος που έχουν ταυτοποιηθεί είναι η βρετανική Β.1.1.7 (66,91%), η αθηναϊκή B.1.1.318 ( 7,02%) και η αφρικανική B.1.351 (0,63%).

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews