Quantcast

Κορωνοϊός: Γιατί βγαίνει αρνητικό το rapid test και θετικό το PCR;

Η εξήγηση που έδωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου και η σύσταση της Μίνας Γκάγκα.

H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαγευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, εξήγησε τον λόγο που το rapid test βγαίνει αρνητικό, ενώ το PCR -δηλαδή το μοριακό- θετικό σε κάποιον που νοσεί με Covid-19.

Συγκεκριμένα η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι οι μελέτες έχουν δείξει πως αυτό συμβαίνει διότι ο ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο, κάτι που σημαίνει και χαμηλή μεταδοτικότητα. Ωστόσο τόνισε πως αν έχουμε συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, θα πρέπει να μείνουμε σπίτι.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πρόσθεσε πως όσοι βγουν θετικοί με rapid test δεν χρειάζεται να κάνουν και PCR, ενώ θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι.

Ακόμα, η κυρία Γκάγκα εξήγησε ότι λόγω των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού υπάρχει μεγάλη αναμονή του κόσμου για να κάνει τεστ, οπότε δεν είναι απαραίτητο το μοριακό τεστ αν το rapid βγει θετικό.

Επιπλέον, όσοι έχουν Όμικρον, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, θα νομίζουν πως έχουν ένα απλό κρυολόγημα, αλλά «ας μην το προσπεράσουν. Πρέπει να κάνουν έλεγχο», υπογραμμίζοντας πως «μένει να δούμε αν θα συμβεί στη χώρα μας ό,τι στη Βρετανία, δηλαδή ότι αυτό το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα και λίγες νοσηλείες».

Επίσης, αναφορικά με τις συστάσεις για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα και την επαφή με θετικό κρούσμα, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως καλό είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο «5+5», δηλαδή καραντίνα 5 ημέρες και τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση.

Δείτε το βίντεο: