Quantcast

Κορωνοϊός: Σε ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ – Παράταση του lockdown «δείχνουν» οι ειδικοί

«Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», τόνισε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης .

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει.

Ανέφερε επίσης, πως ο ίδιος θα έδινε προτεραιότητα στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, λόγω πανελλαδικών, όχι όμως να ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ακόμα θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, όμως υπό όρους και τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει με click away και όχι με click in shop. 

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα.

Γώγος: Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική

Μπορεί να χρειαστεί παράταση 1 βδομάδα το lockdown, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15ήμερο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους.

Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα  ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως  όσο υπάρχει ο κορωνοιός θα  μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.

Ερωτηθείς για την Τσικνοπέμπτη είπε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς ενώ σχετικά με το Πάσχα δήλωσε  ότι μπορεί να ανοίξουν οι εκκλησίες τότε.

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τη πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.269 νέες μολύνσεις, 36 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορωνοϊού, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν τους 391.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ασφυκτική, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου καθημερινά καταγράφονται σχεδόν τα μισά κρούσματα, ενώ υπάρχει και ο φόβος για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που είναι πιο μεταδοτικές.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης τίθεται σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής. Η εκτόξευση των εισαγωγών που έφτασαν τις 665 τις τελευταίες 48 ώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το λεκανοπέδιο αποτελεί το επίκεντρο της πανδημικής έξαρσης στη χώρα, θέτουν τους υγειονομικούς σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, στην τελευταία εφημερία των νοσοκομείων της Αττικής εισήχθησαν 85 περιστατικά κορωνοϊού. Συνολικά, 1.100 ασθενείς στα νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 230 είναι διασωληνωμένοι. Επίσης τονίζεται πως η κάλυψη των ΜΕΘ του λεκανοπεδίου αγγίζει το 95%.

Το ίδιο ρεπορτάζ σημειώνει ότι αναφορικά με την πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

- άμεση ανάπτυξη 70 κλινών ΜΕΘ με στόχο να φτάσουν τις 340

- τέλος στις διακομιδές από άλλους νομούς

- άνοιγμα κλινών σε Χαλκίδα, Κόρινθο και Λιβαδειά

- μεταφορά των non Covid περιστατικών. Στον σχεδιασμό αυτόν εντάσσεται και το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ