Quantcast

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων - Στο τραπέζι lockdown τύπου Μαρτίου

Το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, ενώ το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον περιοριστικών μέτρων, λόγω της μεγάλης επιδημιολογικής επιβάρυνσης στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές. Δεν αποκλείεται να πάμε ακόμη και σε ένα καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου, σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ανασχεθεί το νέο κύμα κορωνοϊού.

Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 κρούσματα, 23 θανάτους και 422 διασωληνωμένους.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.

-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.

-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», το απόγευμα της Τρίτης.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Έκτακτο Σχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και θα ανακοινωθεί σήμερα, προβλέπει καταρχάς την αύξηση των κλινών COVID στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Μάλιστα συζητάτε το ενδεχόμενο να μετατραπούν δύο νοσοκομεία αποκλειστικά σε νοσοκομεία Covid. Ενώ το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ θα λειτουργεί μόνο σαν non Covid νοσοκομείο, ώστε τα περιστατικά που κανονικά θα διακομίζονταν στα άλλα νοσοκομεία να πηγαίνουν εκεί.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αυξηθούν κατά 40 οι κλίνες Covid, στα νοσοκομεία της Αττικής. Συγκεκριμένα θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 , άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο.

Στη μάχη έχουν μπει και ιδιωτικές κλινικές ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία .Ηδη έχουν εξασφαλιστεί 120 κλίνες non CoViD και είναι σε συζητήσεις για να παραχωρήσουν και άλλες.

Την ίδια ώρα έχουν διακοπεί οι διακομιδές για απλή νοσηλεία από περιοχές κοντά στην Αττική, όπως είναι η Κόρινθος, η Χαλκίδα η Λειβαδιά και η Θήβα και μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο για άνοιγμα επιπλέον κλινών ,στα νοσοκομεία της Χαλκίδας και της Κορίνθου , ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία της Αττικής.

"Καμπανάκι" από Σαρηγιάννη

Με τα κρούσματα να αυξάνονται, το σύστημα υγείας, ιδίως στην Αττική, να δέχεται καθημερινά και όλο και περισσότερο έντονες πιέσεις, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε ικανοποιητικά το lοckdown. Προφανώς είμαστε όλοι κουρασμένοι από την κατάσταση, προφανώς βλέπουμε, όσο βλέπουμε, να μην αποδίδουν τα μέτρα τόσο η κούραση αυτή συνδυάζεται με μια αγανάκτηση. Εδώ υπάρχουν δύο λύσεις: Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ή θα κάνουμε ένα ολικό lockdown τύπου περασμένου Μαρτίου-Απριλίου και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά ή θα πρέπει να ανοίξουμε και να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερους τρόπους ασφάλειας μπορούμε. Υπάρχει χώρος να βελτιωθεί η λειτουργία της οικονομίας σημαντικά, αλλά ακόμη αυτό δεν έχει γίνει. Αν με ρωτάτε, με την έννοια της διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου, θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σ' αυτό που η χώρα έβαλε σαν στόχο από την αρχή, να διαχειριστεί με επιτυχία τον υγειονομικό κίνδυνο πρώτα απ' όλα και άρα να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρό πια lockdown" υπογράμμισε ο καθηγητής.

Όπως επεσήμανε: "Αν συζητάμε για άνοιγμα στις 16 Μαρτίου, λιανικού, σχολείων, για μια επαναφορά σ' έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Και νομίζω ότι είναι δύσκολα κυρίως λόγω των μεταλλαγών των στελεχών. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη, δυστυχώς προβλέψιμη δύσκολη".

Ο κ. Σαρηγιάννης συνέχισε λέγοντας πως: "Για εμένα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο, όχι μετά από 15 μέρες... Για παραπάνω από δύο εβδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο εβδομάδες. Να είμαστε ειλικρινείς η κατάσταση είναι δύσκολη".