Quantcast

Μήνυμα Φον Ντερ Λάιεν: Οι εταιρείες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για τα εμβόλια

Το μήνυμα ότι οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, έστειλε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από το φόρουμ του Νταβός. 

Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβαση μέσω διαδικτύου, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε τα εξής: "αυτό το πνεύμα συνεργασίας είναι το μόνο πνεύμα που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μας. Η πανδημία έχει δείξει τους περιορισμούς ορισμένων από τους παλιούς τρόπους εργασίας μας. Αλλά έχει επίσης δημιουργήσει καινούργιους, σε χρόνο ρεκόρ. Πάρτε ως παράδειγμα το εμβόλιο που ελπίζουμε ότι θα μας προστατεύσει από τον COVID-19. Αυτό που συνήθως χρειάζεται πέντε έως δέκα χρόνια, επιτεύχθηκε σε δέκα μήνες. Επειδή ο κόσμος συγκέντρωσε τους πόρους του, οι επιστήμονες μοιράστηκαν την εμπειρία τους και διάφοροι κατασκευαστές συνεργάστηκαν".

Η ΕΕ και άλλοι βοήθησαν με χρήματα για τη δημιουργία ερευνητικών ικανοτήτων και εγκαταστάσεων παραγωγής. Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων COVID-19 στον κόσμο. Για να δημιουργήσει ένα πραγματικά παγκόσμιο κοινό αγαθό. Και τώρα, οι εταιρείες πρέπει να παραδώσουν επί των συμφωνηθέντων. Πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Γι `αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας κατά την εξαγωγή εμβολίων. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συμβάλει. Αλλά δεν παίζει."

"Και όσον αφορά τις προμήθειες, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε επίσης. Επειδή στον κόσμο των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, η υγεία των πολιτών μας και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συμβαδίζουν", δήλωσε η Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κέισμακερ ο «μηχανισμός διαφάνειας» για τις εξαγωγές εμβολίων θα παρουσιαστεί έως το «τέλος της εβδομάδας».