Quantcast

Θα φέρει ο Νοέμβρης το τέλος της πανδημίας; - Τι έδειξε προσομοίωση, τι λένε οι επιστήμονες

Όπως γράφει η εφημερίδα «Bild», ο προσομοιωτής του ιστότοπου «Pandemieende.de» προβλέπει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού στις 9 Νοεμβρίου 2021. Eίναι όμως δυνατή η πρόβλεψη του τέλους της; Μπορεί πραγματικά να επανέλθει η κανονικότητα στην Γερμανία σε 100 ημέρες;

Ενώ η κατάσταση της επιδημίας στη Γερμανία βελτιώνεται σταθερά, η διαδικασία εμβολιασμού προχωρά επίσης και λαμβάνονται όλο και περισσότερες αποφάσεις χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, η πρόβλεψη ενός προσομοιωτή για το τέλος της πανδημίας στις 9 Νοεμβρίου δίνει ελπίδες, αλλά καθηγητής Μαθηματικής Στατιστικής θεωρεί αδύνατη την πρόβλεψη, διότι είναι πιο περίπλοκη από την πρόγνωση του καιρού.

Σύμφωνα με την Bild, ο προσομοιωτής κορονοϊού βασίζεται μόνο στο μέσο ποσοστό εμβολιασμού των τελευταίων επτά ημερών. Άλλοι παράγοντες, όπως ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναρρώσει, οι οποίοι έχουν επίσης προσωρινή ανοσία ή η εμφάνιση μεταλλάξεων του ιού κατά των οποίων ενδεχομένως δεν θα δρουν τα εμβόλια, δεν λαμβάνονται υπόψη. Για το λόγο αυτό, ο εν λόγω ιστότοπος προβλέπει απλώς ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί στη Γερμανία στις 9 Νοεμβρίου 2021 και ότι το 70% του πληθυσμού θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί πλήρως, εάν η διαδικασία εμβολιασμού συνεχίσει με τον σημερινό ρυθμό.

Η εφημερίδα Bild έχει ήδη θέσει στον καθηγητή Κρίστιαν Έσσε, επικεφαλής του τμήματος Μαθηματικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, το ερώτημα πόσο ασφαλείς είναι οι προβλέψεις του προσομοιωτή κορονοϊού και η απάντησή του ήταν σαφής: «Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με ακρίβεια το τέλος της πανδημίας. Μια πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας είναι πιο περίπλοκη από την πρόγνωση του καιρού. Για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού».

Ο υπολογιστής του ιστότοπου "Pandemieende.de" το λαμβάνει υπόψη, αλλά δεν συνυπολογίζει ταυτόχρονα και παράγοντες όπως είναι οι μεταλλάξεις κατά των οποίων ο εμβολιασμός ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικός. Ένα πιθανό τέταρτο κύμα παραμένει επίσης εκτός των δεδομένων του προσομοιωτή.

Επειδή γίνεται διαρκής επικαιροποίηση με βάση τα επίσημα τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ποικίλουν και τα συμπεράσματα του προσομοιωτή. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2020, με βάση τα τότε δεδομένα της εξέλιξης του κορονοϊού στην Γερμανία, η πρόβλεψη ήταν πολύ δυσοίωνη. Το τέλος της πανδημίας υπολογίστηκε για τον Δεκέμβριο του 2025.

Σύμφωνα όμως με τα τρέχοντα στοιχεία, αυτό θα συμβεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Το συμπέρασμα του προσομοιωτή δεν μπορεί επομένως να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση σταθερό, αφού αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα, αλλά μόνο ως φωτογραφία τη στιγμής.