Quantcast

Β' ΓΥΡΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2023

Δείτε τα αποτελέσματα
Συνεχής ενημέρωση

Ο γαλλικός Τύπος για τον Τσίπρα και τις πρόωρες εκλογές

Στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά κυρίως στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται ο  γαλλικός Τύπος.

Συγκεκριμένα:

Liberation: «Ο Τσίπρας πέφτει»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου προηγούνται κατά δέκα μονάδες οι συντηρητικοί της ΝΔ του Μητσοτάκη. Ήταν σχεδόν μεσάνυχτα όταν ο Π/Θ Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε ομιλία για το αποτέλεσμα της τριπλής κάλπης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο σύντομης ομιλίας, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 2 Ιουνίου. Χθες Κυριακή, το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη σοβαρή ήττα: συγκέντρωσε το 24% των ψήφων, 10 μονάδες λιγότερο από τους συντηρητικούς της ΝΔ. Ωστόσο, ο Αρχηγός της Κυβέρνησης προσπάθησε πολύ για αυτήν την προεκλογική εκστρατεία: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, ούτε μια πόλη, ούτε ένα νησί δεν του ξέφυγε. Ο κ. Τσίπρας περιόδευσε σε όλη τη χώρα για να υπερασπιστεί τον απολογισμό της θητείας τους, δίνοντας μέχρι και την εντύπωση ότι προκαλούσε σε μονομαχία τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Συνηθισμένος στις παρτίδες πόκερ, ο Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε δίχως αμφιβολία ότι θα κέρδιζε την παρτίδα, όπως το 2015, όταν μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου προκήρυξε εκλογές για να επικυρώσει τη στρατηγική του. Το κόμμα του νίκησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν ότι είχε διατηρήσει την αξιοπιστία του, έστω κι αν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχαν αποτύχει.

Αυτή τη φορά όμως, η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίστηκε… μέχρι και για τα σύμβολά του. Το 2014, η λίστα με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου κέρδιζε την πιο σημαντική περιφέρεια της Ελλάδας, την Αττική, όπου συγκεντρώνεται το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας. Αυτή τη φορά τη χάνει. Και η αποτυχία ξεπερνάει την Αττική. Στην πλειοψηφία των περιφερειών, η Δεξιά είναι στην πρώτη θέση και η ακροδεξιά, ενισχυμένη γύρω από διαφορετικά κόμματα, στην τρίτη. Η Δεξιά είναι πρώτη στην κεντρική Μακεδονία, όπου συγκεντρώνει το 60% έναντι του 11%, που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, η Δεξιά βρίσκεται στο 50%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 25%. Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν αποδεχτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έθεσε τέλος σε μια τριακονταετή διαμάχη, επικυρώνοντας την ονομασία της γειτονικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Μητσοτάκης βάσισε την εκστρατεία του σε αυτή τη συμφωνία, αναγνωρίζοντας ότι δεν θα επανέλθει σε αυτό.

Ενώ φαίνεται ότι στην Ελλάδα καθιερώνεται ένας νέος δικομματισμός, ανάμεσα στη Δεξιά και το ΣΥΡΙΖΑ, το διακύβευμα για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του είναι να μειώσει τη διαφορά στις βουλευτικές εκλογές, που ενδέχεται να λάβουν χώρα στις 30 Ιουνίου. Το στοίχημα διαφαίνεται δύσκολο, δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα (180% του ΑΕΠ), η ανεργία αγγίζει το 18,5% του πληθυσμού και ο εθνικισμός ξαναγεννιέται.

 Le Monde: «Ευρωπαϊκές Εκλογές: μετά την ήττα του, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές»

Ο Αλέξης Τσίπρας με θλιμμένο, αλλά αποφασιστικό βλέμμα, ανακοίνωσε στις κάμερες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου.

Η ριζοσπαστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 23,8% των ψήφων, σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, που συγκέντρωσε το 33,3%. Σε δέκα από τις 13 περιφέρειες, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Στην Αθήνα, ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστας Μπακογιάννης σημειώνει σημαντικό προβάδισμα της τάξεως του 42,8%.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να περιορίσει τις ζημιές και πίστευε ότι μπορούσε να αποφύγει μια διαφορά μεγαλύτερη των πέντε μονάδων. Είχε βασίσει την εκστρατεία του σε έναν αγώνα  «ενάντια στην ακροδεξιά» και υπέρ ενός «προοδευτικού μετώπου», προσπαθώντας να πείσει τους Έλληνες ότι η κρίση είχε τελειώσει και ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κυβέρνησή του αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και υπέγραψε την επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις για πολλούς κλάδους. Αλλά, επί σειρά μηνών, η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα μειωνόταν στις δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές και τα ελληνικά ΜΜΕ στοιχημάτιζαν σε πρόωρες εκλογές, ενώ οι βουλευτικές είχαν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αντέξει τις βίαιες διαδηλώσεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου, του εθνικιστικού κόμματος των ΑΝΕΛ. Λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει σειρά μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικών παροχών, για να ξανακερδίσει το απογοητευμένο και κουρασμένο εκλογικό σώμα, μετά από δεκαετή λιτότητα. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα.

(…) Με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Μητσοτάκης μπορεί αν ελπίζει ότι θα γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός. «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδαν τις ευρωεκλογές σαν ένα μέσο να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να δουν σε ποιες συνεργασίες πρέπει να προβούν για τις επόμενες βουλευτικές, σε περίπτωση συμμαχιών. Το αποτέλεσμα του τρίτου κόμματος εξετάζεται με ενδιαφέρον», σχολιάζει η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, κα Στέλλα Λαδή. Με το 7,1% των ψήφων, το ΚΙΝΑΛ θα προσεγγιστεί και από τα δύο κόμματα.