Quantcast

Γιατί ο ήχος της βροχής αποτελεί το ιδανικότερο «νανούρισμα»

Το πρόβλημα του ύπνου ταλαιπωρούν πολλούς περισσότερους ενήλικες απ’ όσους μπορείς να φανταστείς. Με τα ποσοστά άγχους να είναι υψηλότερα από ποτέ, δεν είναι περίεργο που πολλοί έχουν στραφεί σε διάφορα «αντίδοτα» για να καταπολεμήσουν τις αϋπνίες τους.

Ωστόσο αν κι εσύ αντιμετωπίζεις παρόμοια προβλήματα ύπνου, αντί να χρησιμοποιείς χάπια ή άλλες πιο ήπιες επιλογές, μπορεί τελικά το τηλέφωνό σου να σου προσφέρει την πιο χαλαρωτική βοήθεια που είχες φανταστεί ποτέ.

Επειδή δε ζούμε σε μια χώρα όπου η βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο, το κινητό σου μπορεί τώρα να σε βοηθήσει να απολαύσεις τον ήχο της βροχής που - σύμφωνα με τους ειδικούς - αποτελεί το ιδανικό νανούρισμα.

Είτε πρόκειται για τον ήχο της βροχής, τα κύματα του ωκεανού είτε μια ελαφρά αναδευόμενη πηγή που τρέχει, οι ήχοι του νερού έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν ιδιότητες ίασης.

Σύμφωνα με το LiveScience, οι ήχοι που ακούς αργά το βράδυ είναι πολύ σημαντικοί όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου σου.

Δεδομένου ότι η ασθενής βροχόπτωση χαρακτηρίζεται ως μη απειλητικός ήχος για την ψυχολογία σου, μπορεί να σε βοηθήσει να αφήσεις τις ανήσυχες σκέψεις μακριά.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τους απειλητικούς ήχους - όπως εκείνον από τον χτύπο ενός ξυπνητηριού ή μιας κόρνας αυτοκινήτου, οι οποίοι προφανώς σε ξυπνούν απότομα, ακόμη κι αν έχεις απολαύσει το πιο υπέροχο όνειρο - ακατάλληλους, ενώ ο ήχος της βροχής προσφέρει ένα ήσυχο μοτίβο με το οποίο μπορείς να νιώσεις άνετα και γαλήνια.

Μ’ ένα πιο χαλαρό μυαλό, το σώμα σου μπορεί να πέσει σε μια βαθύτερη κατάσταση αποκατάστασης και θεραπείας.

Δεδομένου ότι ο ύπνος απαιτεί γενικά μια αίσθηση ασφάλειας, οι προβλέψιμοι ήχοι βοηθούν να καταπραΰνει το σώμα και τον εγκέφαλό σου και να του επιτρέψει να «παραδοθεί» στην αγκαλιά του Μορφέα. Οι σταγόνες που πέφτουν απαλά παρέχουν έναν σταθερό ήχο που δεν διαταράσσει την ξεκούραση μας, ενώ αποκλείει επίσης άλλους θορύβους που μπορεί να σε ενοχλήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ήχοι της βροχής μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και μπορούν, ακόμα, να μας παρασύρουν σε μια κατάσταση διαλογισμού.

Όμως, αντί να θεωρούμε τη βροχόπτωση ως λευκό θόρυβο, στην πραγματικότητα εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία. Παρόλο που μοιάζει με τον λευκό, ο «ροζ θόρυβος» διαφέρει στις συχνότητές του. Ο λευκός θόρυβος έχει υψηλότερες συχνότητες από τον ροζ, πράγμα που σημαίνει ότι ο τελευταίος περιέχει βαθύτερο τόνο. Ο Δρ Shelby Harris, ειδικός στην συμπεριφορά ύπνου, εξηγεί: «Ο λευκός θόρυβος αποτελείται από ένα μεγάλο φάσμα όλων των συχνοτήτων που μπορεί ν' ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Αντίθετα, ο ροζ θόρυβος - αν και παρόμοιος με τον λευκό - έχει λιγότερες από τις υψηλότερες συχνότητες», συμπληρώνει.

Εκτός από τις χαμηλότερες συχνότητές του, ο ήχος της βροχής επαναφέρει το μυαλό μας κοντά στη φύση. Αυτοί οι ήχοι μπορούν να μας δημιουργήσουν δονήσεις που μας γεμίζουν την ασφάλεια που χρειαζόμαστε.

Αν λοιπόν ταλαιπωρείσαι κι εσύ με τον ακατάστατο ύπνο σου, δοκίμασε την επόμενη φορά που θα πέσεις στο κρεβάτι να κοιμηθείς υπό τους ήχους της απαλής βροχής. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει... ευχάριστα!