Μήπως τα σπυράκια που εμφάνισες ξαφνικά οφείλονται στις ορμόνες σου;

Τα σπυράκια είναι ενοχλητικά είτε εμφανιστούν μία ή περισσότερες φορές. Μάλλον… Δεν είναι απλά ενοχλητικά, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που θα θέλαμε να πατάξουμε δια παντός αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Βλέπεις, πολλές φορές τα σπυράκια φεύγουν αλλά επανέρχονται. Κάποια μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με υπομονή, σωστό καθαρισμό και περιποίηση.

Κάποια άλλα όμως επιμένουν και για αυτά θα μιλήσουμε σήμερα. Είναι τα σπυράκια που διαφέρουν από άλλα που βγάζεις και δεν οφείλονται σε κάποιο ερεθισμό, δεν είναι αντίδραση σε κάποια κρέμα αλλά είναι αποτέλεσμα των αυξομειώσεων στις ορμόνες σου!

Οι αυξομειώσεις στα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη σου είναι υπεύθυνες για τα σπυράκια που βλέπεις ξανά και ξανά και κυρίως, για εκείνα που δύσκολα φεύγουν. Τι κάνουν όμως αυτές οι ορμόνες;

#1. Διαταράσσουν την ισορροπία στην παραγωγή του σμήγματος της επιδερμίδας σου και έτσι, δημιουργούνται σπυράκια.

Σίγουρα αναρωτιέσαι γιατί υπάρχουν αυτές οι αυξομειώσεις και πως μπορούν να σταματήσουν.

Οι αυξομειώσεις στις ορμόνες είναι απόλυτα φυσιολογικές και συμβαίνουν για διάφορους λόγους: είτε εξαιτίας της διατροφής σου, της ποσότητας του ύπνου σου, εξαιτίας της περιόδου σου ακόμα και των επιπέδων του στρες σου. Τα αίτια είναι πολλά και το κάθε ένα καθορίζει ποια ορμόνη παράγεται περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου! Γι’ αυτό κάποια σπυράκια εμφανίζονται μαζί με την περίοδό σου και είναι λογικό.

#2.Αν ωστόσο έχουν σταματήσει να έρχονται μαζί με την περίοδο και εμφανίζονται σε ανύποπτες στιγμές τότε ίσως θα έπρεπε να κάνεις ορμονικές εξετάσεις για να δημιουργήσεις ένα καλό πλάνο αντιμετώπισης μαζί με τον δερματολόγο σου.

Και πάλι όμως, πως θα καταλάβεις αν τα σπυράκια σου οφείλονται στις ορμόνες; Κοίταξε το πρόσωπό σου…

#3.Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σπυράκια που οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές εμφανίζονται στο πιγούνι και συγκεκριμένα στο ίδιο σημείο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σμηγματογόνοι αδένες είναι συγκεντρωμένοι εκεί και εκείνοι είναι που λαμβάνουν λάθος σήματα από τις ορμόνες σου.

#4. Αν λοιπόν έχεις σπυράκια που εμφανίζονται στο σαγόνι όταν πρόκειται να αδιαθετήσεις ξέρεις τι είναι. Αν ωστόσο εμφανίζονται σε ανύποπτες στιγμές τότε μίλα με τον δερματολόγο σου και μην ανησυχείς, υπάρχουν λύσεις που μπορείτε να βρείτε μαζί και να απαλλαγείς μία για πάντα.