Quantcast

Μπορεί άραγε η γυμναστική να σε κάνει πιο δημιουργική;

Εάν ανήκεις σε αυτές που ασκούνται συχνά, σου έχουμε καλά νέα. Σύμφωνα με νέες έρευνες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο να τείνεις να είσαι πιο δημιουργική. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν για την ώρα οι μελέτες των δεσμών μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και φαντασίας.

Είναι γεγονός πως οι ενεργοί άνθρωποι έχουν περισσότερες και καλύτερες ιδέες από αυτούς που είναι μη δραστήριοι. Οι ειδικοί προτείνουν να γυμναζόμαστε τακτικά και να βρισκόμαστε γενικά on the move εάν θέλουμε να είμαστε πιο καινοτόμες. Η επιστήμη προσφέρει ήδη πολλές αποδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Πολλές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι οι εγκέφαλοί μας αλλάζουν ως απάντηση στη σωματική δραστηριότητα, εν μέρει επειδή κατά τη διάρκεια της άσκησης μαρινάρουμε τους εγκεφάλους μας με επιπλέον αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Σε μελέτες τρωκτικών, τα ζώα που ασκούνται τακτικά παράγουν πολύ περισσότερα νέα εγκεφαλικά κύτταρα από τους καθιστικούς ομολόγους τους και αποδίδουν καλύτερα στις δοκιμές σκέψης, ακόμη και αν είναι ηλικιωμένοι. Στους ανθρώπους, επίσης, η άσκηση τείνει να οξύνει τις ικανότητές μας να αιτιολογούμε και να θυμόμαστε και επηρεάζει άμεσα τις διαθέσεις μας.

Μια άλλη, πιο συμβατική μελέτη του 2014 για την άσκηση και τη δημιουργικότητα διαπίστωσε επίσης ότι η κίνηση μπορεί να ωθήσει την καινοτομία. Στο κύριο μέρος αυτού του πειράματος πολλαπλών μερών, οι εθελοντές κάθισαν σε ένα γραφείο σε έναν χώρο γραφείου, προσπαθώντας να φανταστούν νέους τρόπους να χρησιμοποιήσουν ένα κουμπί και να εμπλακούν με άλλο τρόπο στη φαντασία τους.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσαν μια ελαφρώς διαφορετική δοκιμασία της δημιουργικότητάς τους ενώ περπατούσαν σε ένα διάδρομο στο ίδιο δωμάτιο.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες περιστρέφουν ιδέες που ήταν πιο πολυάριθμες και έξυπνες ενώ περπατούσαν παρά όταν ήταν καθιστοί.