Quantcast

Πώς θα προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Η μόλυνση και ρύπανση του περιβάλλοντος είναι όροι που δεν ακούς για πρώτη φορά. Υπάρχουν εδώ και χρόνια και σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές που ταλαιπωρούν τον πλανήτη την τελευταία δεκαετία κάνουν την κατάσταση της ατμόσφαιρας ακόμη χειρότερη.

Εκτός από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται με αναπνευστικά προβλήματα, αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο και στην επιδερμίδα μας.

Βλέπεις, η περιβαλλοντική ρύπανση μπορεί να συμβάλει στην ανισορροπία των ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών στο σώμα και το αποτέλεσμα είναι το οξειδωτικό στρες. Αυτό, στη συνέχεια, μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή μείωση του κολλαγόνου στην επιδερμίδα και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση των πρώτων λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι όλο αυτό είναι μια αλυσίδα που καταλήγει στη φθορά της επιδερμίδας μας.

Τώρα, θα μας πεις, «και τι μπορώ να κάνω εγώ με την ατμοσφαιρική ρύπανση»; Πολλά μπορείς να κάνεις. Στο μέτρο του δυνατού, βέβαια. Το πρώτο και βασικό είναι να προσαρμόσεις τη skincare ρουτίνα σου στις… περιβαλλοντικές συνθήκες.

Στην ουσία, όπως θα δεις παρακάτω, υπάρχουν πέντε κανόνες που πρέπει να ακολουθείς στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου, ώστε να γλιτώσεις από τις «επιθέσεις» της ατμόσφαιρας.

Από ό,τι καταλαβαίνεις, δεν είναι μόνο ο ήλιος και οι ακτίνες UV από τις οποίες πρέπει να προστατεύεσαι. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κακή ποιότητα του αέρα μπορούν να βλάψουν σημαντικά το δέρμα σου. Στο χέρι σου είναι, λοιπόν, να το προστατεύσεις.

#1. Φόρεσε τη μάσκα σου για να προστατευθείς από σπυράκια και ξεσπάσματα της επιδερμίδας (τα σπυράκια που δημιουργούνται από τον ιδρώτα που προκαλεί η μάσκα είναι άλλη υπόθεση). Στην ουσία, έτσι εμποδίζεις τα σωματίδια ρύπανσης να φτάσουν στο δέρμα. Γι’ αυτό καλό είναι να μην τη βάζεις και τη βγάζεις όλη την ώρα και όσο κινείσαι. Αν εκθέτεις το δέρμα σου στην ατμοσφαιρική ρύπανση βγάζοντας τη μάσκα και μετά την ξαναφοράς, τα σωματίδια ρύπανσης περνούν απευθείας στο δέρμα.

#2. Πλύνε το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα. Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να είναι υψηλά τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου πλένοντάς τη πρωί και βράδυ, σε καθημερινή βάση.

#3. Μην ξεχνάς την απολέπιση. Μαζί με το πλύσιμο του προσώπου σου πρέπει να κάνεις και απολέπιση 1-2 φορές την εβδομάδα, ώστε να καθαρίζει πολύ καλά το δέρμα σου. Στην ουσία, αυτό που κάνει η απολέπιση είναι να απομακρύνει τα σωματίδια ρύπανσης που βρίσκονται επιφανειακά στην επιδερμίδα και να τα προλαβαίνει πριν διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα.

#4. Προστάτευσε τον φραγμό της επιδερμίδας με αντιοξειδωτικά. Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τον προστατευτικό φραγμό των λιπιδίων της επιδερμίδας αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για έντονα ξεσπάσματα και σπυράκια. Το φράγμα των λιπιδίων είναι αυτό που προστατεύει το δέρμα μας από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως κλιματικές μεταβολές και αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος που προκαλείται από πυρκαγιές. Γι’ αυτό καλό είναι να εντάξεις στη skincare routine σου αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία αναπληρώνουν την περιεκτικότητα των λιπιδίων στο δέρμα.

#5. Μην ξεχνάς την κρέμα ματιών. Όπως ακριβώς φοράς αντηλιακό πριν βγεις από το σπίτι καθημερινά, δεν πρέπει να ξεχνάς το πρωί και την κρέμα ματιών σου. Η επιδερμίδα στην περιοχή των ματιών είναι εξαιρετικά λεπτή και ευαίσθητη με αποτέλεσμα να επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του προσώπου από την ατμοσφαιρική ρύπανση.