Quantcast

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πού είναι κλειστά σήμερα τα σχολεία

Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. 

 Όπως ανακοινώθηκε χθες όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης θα γίνει τηλεκπαίδευση.

Οπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, αποφασίστηκε η διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου 2022.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, έπειτα από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, προχώρησε στην απόφαση για προληπτικούς λόγους και την καλύτερη ασφάλεια μαθητών και καθηγητών της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική το επόμενο διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου 2022.

Ακόμη σήμερα αλλά και αύριο κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ):

στις εξής Περιφέρειες:

  • Αττικής,
  • Κρήτης,
  • Κυκλάδων,

καθώς και στις περιφερειακές ενότητες:

  • Κιλκίς,
  • Λήμνου,
  • Βοιωτίας,
  • Εύβοιας,
  • Φθιώτιδας,
  • Φλώρινας
  • Κορινθίας
  • Αργολίδας
  • Ηλείας
  • Αιτωλοακαρνανίας
  • καθώς και σε πολλά νησιά των Κυκλάδων.

Στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, θα κλείσουν τα σχολεία στου δήμους, Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Βόρειας Κυνουρίας, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο δήμο Σπάρτης.

Με απόφαση των δημάρχων έκλεισαν για αύριο Δευτέρα τα σχολεία στους Δήμους Λήμνου, Δυτικής Λέσβου, Χίου και στους δύο Δήμους της Σάμου.

Στη Σάμο με την απόφαση των δημάρχων του νησιού, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη.

Δήμος Κισσάμου

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, με απόφαση του Δημάρχου κ. Μυλωνάκη η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου Έλους αναστέλλεται.

Δήμος Καντάνου Σελίνου

Με τη σύμφωνη γνώμη των Αντιδημάρχων του Δήμου, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκειο Παλαιόχωρας και ΕΠΑΛ Καντάνου), καθώς και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.

Δήμος Ρεθύμνου

Ο Δήμος Ρεθύμνης ανακοίνωσε πως τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Δήμος Μυλοποτάμου

Με απόφαση Δημάρχου, όλα τα σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022..

Δήμος Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου, δια της αρμόδιας Αντιδημάρχου, αποφάσισε την αναστολή των μαθημάτων στα σχολεία του Δήμου για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022. H κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τη Δευτέρα οπότε και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Δήμος Γόρτυνας

΄Ολα τα τα σχολεία (Βρεφικός, Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) στις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25/1.

Στις Δ.Ε. Γόρτυνας και Κόφινα, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα έντονα καιρικά φαινόμενα επεκταθούν και σε αυτές τις Δημοτικές Ενότητες και αν προκύψουν προβλήματα σχετικά με την λειτουργία των σχολείων, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Δήμος Φαιστού

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων,  τόσο οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Φαιστού, όσο και Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Δήμος Αγίου Νικολάου

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον Δήμο Αγίου Νικολάου και με την πρόβλεψη για ένταση των καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού, κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα (24/1), τα σχολεία και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο.

Κυβερνητικές πηγές για την τηλεκπαίδευση

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι λόγοι που οδήγησαν την Πολιτική Προστασία στην απόφαση για διήμερη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης αντί της δια ζώσης εκπαίδευσης είναι οι εξής:

  1. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κακοκαιρία «Ελπίδα» θα επηρεάσει από το βράδυ της Κυριακής 23/1, τις περιοχές των Σποράδων, της Εύβοιας, των Βόρειων και Δυτ. Κυκλάδων, της Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής και Βόρειας Αττικης. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν αρχικά με ήπιες χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και σταδιακά θα ενταθούν από το μεσημέρι και μετά σε όλη την Αττική, περιλαμβανομένων των περιοχών του κέντρου της Αθήνας και των νοτίων προαστίων. Τα φαινόμενα ισχυρών χιονοπτώσεων θα διαρκέσουν έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης και μετά θα ακολουθήσει παγετός.
  2. Σε ο,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, λοιπόν, και με δεδομένο ότι υπάρχει ως εναλλακτική λύση η τηλεκπαίδευση, κρίθηκε ότι είναι ορθότερο και πιο ασφαλές για όλους να ανασταλεί για δυο ημέρες η δια ζώσης εκπαίδευσης και τα μαθήματα να γίνουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.
  3. Στην απόφαση συνυπολογίστηκαν οι εξής παράγοντες: το γεγονός ότι οι μαθητές αύριο θα έπρεπε να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα λόγω των πρωτοκόλλων Covid υπό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (μέγιστη έως 4 βαθμούς Κελσίου) με κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει το φαινόμενο των ισχυρών χιονοπτώσεων με την πλέον ισχυρή του ένταση.
  4. Μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών και η απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαίδευσης με κάθε μέσο. Και τα δύο επιτυγχάνονται με τη λύση που υιοθετήθηκε.