Quantcast

4η δόση εμβολίου: Διχασμένοι οι επιστήμονες - Χρηστάκης: Αν μπορούν οι κάτω των 60 ας περιμένουν τον Οκτώβρη

Σύγχυση στους πολίτες έχει προκαλέσει η απόφαση για τη χορήγηση της 4ης δοσης σε άτομα ηλικίας απο 30 εως 59 ετων. 

Ο ΑΝΤ1 συνάντησε τον Έλληνα καθηγητή του Yale, Νικόλαο Χρηστάκη στο πλαίσιο του συνεδρίου Nostos Health που διοργάνωσε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο διακεκριμένος επιστήμονας θεωρεί πως τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας ίσως θα έπρεπε να περιμένουν το νέο εμβόλιο που θα έρθει το φθινόπωρο.

"Eάν έχει τη δυνατότητα ένας άνθρωπος να επιλέξει μεταξύ του εμβολίου που υπάρχει τώρα και ενός εμβολίου που θα έρθει τον Οκτώβριο καλό θα ήταν να περιμένει το νέο εμβόλιο το οποίο θα είναι βελτιωμένο και θα πιάνει την Όμικρον".

 

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμβολιασμών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τα οφελη της 4ης δοσης για τους πολίτες 30-59 ετών.

Ο καθηγητής Πολιτικης της υγειας του LSE Ηλίας Μόσιαλος εκφράζει τη διαφωνία του στην απόφαση χορήγησης 2ης αναμνηστικής δόσης. "Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο."

Δεν αφορά εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και είναι για συγκεκριμένα άτομα στα οποία δίνεται η δυνατότητα διευκρινιζει η επιτροπή. 

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε "όχι μόνο για λόγους υγείας, υπάρχουν και για περιπτώσεις που το επάγγελμα τους, τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό, ακόμη και για κοινωνικά θέματα, για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και μια μεγάλη κατηγορία είναι και τα άτομα τα οποία έχουν στενές σχέσεις με άλλα άτομα ευάλωτα".

Η σύσταση πάντως είναι ισχυρή για τα άτομα άνω των 60 ετών, ενώ όσοι είναι νεότερης ηλικίας και επιθυμούν να εμβολιαστούν μπορούν να κάνουν τη 4η δοση 4 μηνες μετά την 3, ενώ όσοι έχουν νόσηση μετά τη 3η δόση, δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Πάντως σύμφωνα με τον καθ. Νικόλαο Χρηστάκη θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον ιό για τουλάχιστον 2 ακόμα χρόνια, «με αυτή την πανδημία θα έχουμε συνέχεια κύματα, χρειάζονται τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια για να εξασθενήσει».

Ο κίνδυνος μιας νέας επικίνδυνης μετάλλαξης είναι πάντα υπαρκτός με δεδομένο οτι αρκετοί πληθυσμοί φτωχών χωρών δεν εχουν εμβολιαστεί, λέει στον ΑΝΤ1 η Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης. «Είναι ηθικά προβληματικό να μοιράζουμε ένα αγαθό με τέτοιο τρόπο και δημιουργεί πρόβλημα γιατί έτσι καθυστερεί να τελειώσει η πανδημία», τονίζει.