Quantcast

Αφιέρωμα στον Δάντη

Μια έκθεση με έργα πέντε εικαστικών διεθνούς ακτινοβολίας, η οποία αποδεικνύει το ανεξίτηλο αποτύπωμα που έχει αφήσει ο ποιητής στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Επτακόσια χρόνια από το θάνατο του σημαντικότερου ποιητή των ιταλικών γραμμάτων, του Ντάντε Αλιγκέρι (1265-1321), και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών τα γιορτάζει μέσα από την υπέροχη έκθεση «Δάντης ο Υπερσύγχρονος- Ο Δάντης εικονογραφημένος στον κόσμο 1983-2021», η οποία φιλοξενείται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47), έως τις 30 Ιουνίου. Η έκθεση είναι περιοδεύουσα. Πριν από την Αθήνα παρουσιάστηκε στο Βελιγράδι, ενώ στη συνέχεια ο εικονογραφημένος Δάντης θα επισκεφτεί την Πράγα, τη Μόσχα και το Λονδίνο, για να καταλήξει στη Μαδρίτη.

Η έκθεση απαρτίζεται από έργα πέντε εικαστικών καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας: ο Πάολο Μπαρμπιέρι, η Μόνικα Μπάισνερ, ο Ντομένικο Παλαντίνο, ο Τομ Φίλιπς και ο Εμιλιάνο Πόντσι έδωσαν μορφή και χρώμα στις συγκλονιστικές εικόνες που περιγράφει ο ποιητής στο μνημειώδες έργο του, τη «Θεία Κωμωδία». Οι καλλιτέχνες ξαναζωντανεύουν τη δαντική Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο, αποδεικνύοντας πως το αποτύπωμα που έχει αφήσει ο Δάντης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό παραμένει ανεξίτηλο.

Επιμελητής της έκθεσης είναι o καθηγητής της Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης του Πανεπιστημίου της Φλορεντίας, Τζόρτζιο Μπάτσι.