Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Στην εισαγγελία Πειραιά οι επτά αστυνομικοί

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια Πειραιά οι επτά αστυνομικοί, έξι αστυφύλακες και ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος), που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη κλεμμένου οχήματος με τρεις επιβαίνοντες στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας 18χρονος Ρομά, να τραυματιστεί ακόμα ένας και ο τρίτος να διαφεύγει της σύλληψης.

Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας. Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των αστυνομικών ποινική δίωξη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των επτά αστυνομικών έχει ασκηθεί για τον ένα τραυματία επιβαίνοντα του κλεμμένου οχήματος που νοσηλεύεται φρουρούμενος και για τον τρίτο επιβάτη που οχήματος που διαφεύγει της σύλληψης.

Η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.

Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε οι αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα τον 18χρονο και να τραυματίσουν ένα ακόμη άτομο που επέβαινε σε όχημα.

Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην ανακρίτρια Πειραιά, κατέθεσαν χθες οι γονείς του 18χρονου Ρομά που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Η δήλωση συνοδεύτηκε με πολυσέλιδο υπόμνημα στην ανακρίτρια Πειραιά από τους συνηγόρους της οικογένειας του 18χρονου, Θανάση Καμπαγιάννη και Αλεξάνδρα Καραγιάννη. Την οικογένεια στηρίζει στη δικαιοσύνη η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», δια της νομικής της υπηρεσίας, με το δικηγόρο Ηλία Γιαννόπουλο. Η δήλωση που έγινε δεκτή, συνοδεύτηκε από ένα πολυσέλιδο υπόμνημα.

Σε αυτό γίνεται αναφορά σε βασικά σημεία της υπόθεσης και υποστηρίζεται ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, και ότι ο 18χρονος στην κυριολεξία γαζώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Kαταδίωξη στο Πέραμα: Τα «σκοτεινά» σημεία που θα διερευνήσει ο πειθαρχικός έλεγχος και οι «δύσκολες» απαντήσεις

Toυ Θεοδόση Π. Πάνου

Το κυρίως αντικείμενο διερεύνησης στον πειθαρχικό έλεγχο που έχει διατάξει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές που διαβίβασε το Β' Κέντρο της Άμεσης Δράσης στις μοτοσυκλέτες που καταδίωκαν το κλεμμένο όχημα, με κατάληξη το αιματηρό επεισόδιο μ' έναν νεκρό και έναν τραυματία από πυρά αστυνομικών, στην περιοχή του Περάματος.

Ο πειθαρχικός έλεγχος που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και τον έχει αναλάβει υποστράτηγος, θα διερευνήσει κατά πόσο η ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής που ενεπλάκη σε δεύτερο χρόνο στην αιματηρή καταδίωξη, άκουσε ή δεν άκουσε τη διαταγή του Κέντρου να σταματήσει η καταδίωξη και κυρίως στην περίπτωση που άκουσαν γιατί δεν υπάκουσαν σε μια εντολή που προέρχονταν μάλιστα από αξιωματικό με τον βαθμό του Ταξιάρχου.

Πάντως και σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες του real.gr, όλοι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο αιματηρό περιστατικό και στον θάνατο του 20χρονου οδηγού του κλεμμένου αυτοκινήτου, στις καταθέσεις τους λένε ευθαρσώς πως άκουσαν το σήμα του Κέντρου, που ενημέρωνε για ύποπτο όχημα που ακολουθούσε η ΔΙΑΣ Πειραιά, που άλλωστε το είχε εντοπίσει και άμεσα οι μονάδες που βρίσκονταν σε κοντινό σημείο, έσπευσαν να συνδράμουν.

Στη συνέχεια όμως των καταθέσεών τους δεν αναφέρουν κουβέντα για νέο σήμα του Κέντρου που ενημέρωνε για τη λήξη της καταδίωξης διότι καθώς ελλόχευε ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα αστυνομικών αλλά και πολιτών λόγω της επικίνδυνης οδήγησης και τον ελιγμών που πραγματοποιούσε ο οδηγός του καταδιωκόμενου οχήματος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκφωνητής του Κέντρου.

Ωστόσο πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως σε δεύτερο χρόνο και ενώ έχει δοθεί η εντολή για την παύση της καταδίωξης, η ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής ενημερώνει σε ανύποπτο χρόνο πως συνεχίζει να ακολουθεί το όχημα, για να λάβουν απάντηση και μάλιστα σε έντονο τόνο από τον εκφωνητή του Β' Κέντρου της Άμεσης Δράσης να σταματήσουν την καταδίωξη... κάτι που τελικά, όπως αποδείχτηκε από την κατάληξη του περιστατικού, φέρεται να μην υπάκουσαν στις εντολές.

Πάντως στις καταθέσεις που έδωσαν οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά, όλοι τους κάνουν λόγο για ανθρωποκτόνο πρόθεση του οδηγού, οποίος επιχείρησε και κατάφερε σύμφωνα με τους ίδιους, να εμβολίσει τις μοτοσυκλέτες τους και να παρασύρει τους ίδιους.

Νέες καταθέσεις «φωτιά»

Οι περισσότεροι εκ των κατηγορούμενων αστυνομικών, αναφέρουν στις καταθέσεις τους πως πήδηξαν από τις μηχανές τους βλέποντας τις κινήσεις του οδηγού.  Συνάδελφοί τους στο ίδιο περιστατικό αναφέρουν στις καταθέσεις τους πως τους παρέσυρε με το αυτοκίνητο το θύμα, αλλά κατάφεραν να συρθούν και να γλυτώσουν: «…ξαφνικά το HYUNDAI έκανε όπισθεν και με τον τρόπο αυτό κινήθηκε προς τις δυο μηχανές της ΔΙΑΣ που βρίσκονταν πίσω του με σκοπό να τους εμβολίσει και να διαφύγει. Αφού χτύπησε τις μηχανές και τους συναδέλφους που ήταν επάνω σε αυτές, έκανε ακόμα έναν ελιγμό και χτύπησε και μια τρίτη μηχανή με τον συνάδελφο επάνω…», αναφέρει χαρακτηριστικά Ειδικός Φρουρός από την ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, που επίσης είναι κατηγορούμενος για τον θάνατο του νεαρού Ρομά.

Άλλος συνάδελφός του, επίσης κατηγορούμενος περιγράφοντας το σκηνικό αναφέρει: «…μάλιστα το ανατριχιαστικό είναι ότι την ώρα που είδα το αμάξι είχε «καβαλήσει» την μηχανή, είδα τον συνάδελφο να πέφτει και από εκείνη την στιγμή τον έχασα από το οπτικό μου πεδίο. Ήταν ξεκάθαρα τύχη που τελικά δεν τον παρέσυρε και δεν τον πάτησε να τον σκοτώσει ….αυτή την στιγμή που σας περιγράφω με το «καβάλημα» τις μηχανής, ήταν και το σημείο που οι συνάδελφοι άρχισαν να πυροβολούν…».

Ωστόσο, τα τραύματα τα οποία φέρουν οι επτά αστυνομικοί είναι αμυχές, μώλωπες και ελαφριές κακώσεις. Βέβαια τα τραύματα που φέρουν οι αστυνομικοί θα εξεταστεί στην συνέχεια από την Δικαιοσύνη εάν προέρχονται απλά από πτώση, η προσπάθεια των αστυνομικών να προφυλαχτούν από τις κινήσεις του οδηγού του κλεμμένου αυτοκινήτου, ή αν προέρχονται από παράσυρσή τους από το όχημα... κάτι που όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ισχύει.