Quantcast

Aιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Tα τρία ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι αστυνομικοί - Βίντεο

Όσο περνούν οι ώρες τα ερωτήματα πληθαίνουν καθώς η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη φανερώνοντας (εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες) ανησυχητικά φαινόμενα ασυνεννοησίας αλλά και προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του τραγικού περιστατικού. 

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, καθώς συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου.

Οι έξι αστυφύλακες και ο ενας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Τα τρία ερωτήματα

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο θα κληθούν οι αστυνομικοί να απαντήσουν είναι γιατί αντί για σύλληψη υπάρχει νεκρός. Το δεύτερο ερώτημα προκύπτει από οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας σε σχέση και με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν. Επιπλέον, ένα τρίτο ερώτημα αφορά στους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας μεταξύ των αστυνομικών και του κέντρου επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο κέντρο επιχειρήσεων ακούγονταν φωνές από τους επικεφαλής εκφωνητές του Β κέντρου, ότι είχαν δώσει εντολή στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να μην ακολουθήσουν το ύποπτο αυτοκίνητο με τους τρεις δράστες.

Οι αστυνομικοί ΔΙ.ΑΣ Πειραιά άκουσαν την εντολή και σταμάτησαν την καταδίωξη, αντίθετα με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής που όταν εντόπισε το κλεμμένο αυτοκίνητο τους καταδίωξε.

Το σενάριο που εξετάζουν τώρα οι ανακριτικές αρχές είναι είτε να μην άκουσαν την εντολή του εκφωνητή λόγω προβλήματος στις συχνότητες της αστυνομίας, είτε άκουσαν την εντολή και δεν σταμάτησαν την καταδίωξη, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. 

Τι ακριβώς έγινε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, θα προκύψει από την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών, μεταξύ του εκφωνητή του Β κέντρου επιχειρήσεων και των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.

Το αποτέλεσμα θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία και θα αποφασίσουν οι δικαστικές αρχές για την τύχη τους.

Οι διάλογοι των αστυνομικών και οι εντολές από τον ασύρματο

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων Άμεσης Δράσης για το αιματηρό περιστατικό. Ο οδηγός του κλεμμένου ΙΧ έχει πέσει νεκρός.

Στους διαλόγους φαίνεται η προσπάθεια των αστυνομικών να εξηγήσουν στο Κέντρο τι ακριβώς είχε συμβεί μετά τον θανατηφόρο τραυματισμό του 20χρονου. 

Αστυνομικός ΔΙ.ΑΣ.: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.

Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;

Αστυνομικός ΔΙ.ΑΣ.: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε  να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τo Mega από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά. Μάλιστα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην μεταβιβαστεί η εντολή ή αν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τις εντολές του κέντρου και με δική τους πρωτοβουλία συνέχισαν την καταδίωξη. 

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου – Να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα.

Μάλιστα, η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Και οι επτά καταδιώκοντες αστυνομικοί φαίνεται ότι έχουν πυροβολήσει, ενώ βρεθήκαν πάνω από 30 κάλυκες στο σημείο. Η έρευνα διεξάγεται από το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής, παρουσία εισαγγελέα.

Το χρονικό της συμπλοκής

Η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ,της μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Παράλληλα, τραυματίστηκε ελαφρά ένα ακόμη άτομο που επέβαινε στο όχημα, ενώ ένα ακόμη άτομο αναζητείται. Την ίδια ώρα, τραυματίστηκαν ελαφρά και αστυνομικοί. 

Φόβοι για αντίποινα

Εντάσεις σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε Ασπρόπυργο, Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη, από ομάδες ατόμων που διαμαρτύρονταν για τον τρόπο που έδρασε η ΔΙΑΣ στο Πέραμα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε συναγερμό καθώς υπάρχουν φόβοι για αντίποινα. 

To βίντεο ντοκουμέντο που διέρρευσε στα social media:

Δείτε βίντεο: