Quantcast

Αλλάζει τα ξημερώματα η ώρα - Τι προβλέπεται για τις αλλαγές στο μέλλον

Μία ώρα πίσω πρέπει να ρυθμιστούν τα ρολόγια από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 04.00 τα ξημερώματα, λόγω της αλλαγής από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.

Έτσι, στις 04.00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 03.00.

Ουδεμία απόφαση των Κρατών Μελών για κατάργηση της αλλαγής της ώρας υφίσταται σε επίπεδο ΕΕ

Καθώς με αφορμή την μετάβαση σε χειμερινή ώρα αναπαράγεται ο ισχυρισμός ότι "αυτή είναι η τελευταία φορά" ή πως "με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", η αλλαγή της ώρα "θα καταργηθεί το 2021", διευκρινίζεται αφενός ότι ουδεμία τέτοια απόφαση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ληφθεί, αφετέρου η σχετική πρόταση της Κομισιόν, από τον Αύγουστο του 2018, ουδεμία συνέχεια είχε στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Επιπλέον σημειώνεται ότι το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το οποίο προκάλεσε η πρωτοβουλία της Κομισιόν Γιούνκερ) ουδεμία έννομη συνέπεια επιφέρει στα Κράτη Μέλη. Το δε αναφερόμενο έτος 2021 σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δεσμευτική ημερομηνία, ούτε για πράξεις, ούτε για θέσεις των οργάνων σε δυνητικό πλαίσιο συναπόφασης. Ως εκ τούτου σε επίπεδο ΕΕ δεν έχει δρομολογηθεί κάποια αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου για την ώρα, ούτε και τα Κράτη Μέλη έχουν αναλάβει δέσμευση για πιθανό χρόνο μελλοντικής συζήτησης αλλαγής του πλαισίου.