Quantcast

Ανακύκλωση συσκευών: Γιατί να επενδύσω σε νέο ψυγείο

Από τη συντήρηση των φρέσκων λαχανικών και κρεάτων, στην κατάψυξη τροφίμων, την παγωμένη μπύρα μας και τα παγάκια μας για τον καφέ, το ψυγείο αποτελεί μακράν μια από τις σημαντικότερες οικιακές συσκευές.

Επειδή ακριβώς ένα ψυγείο είναι τόσο σημαντικό στην καθημερινότητά μας, επιλέγουμε συνήθως, να επενδύσουμε κάποια περισσότερα χρήματα στην απόκτησή του. Όμως, όπως σε όλα δυστυχώς τα αντικείμενα, έρχεται η μέρα που θα χρειαστεί να το αντικαταστήσουμε.

Οι εποχές που κάποιος πετούσε ένα ψυγείο στο χωριό ή το παρατούσε σε κάποιο χωράφι στο βουνό ή ακόμα και στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς του έχουν περάσει. Συνεπώς, η επιλογή αυτή έχει παρέλθει (ευτυχώς) και την έχει αντικαταστήσει αυτή της ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση των παλιών μας ηλεκτρικών συσκευών είναι κάτι που πρέπει να μας γίνει συνήθεια καθώς πάνω απ΄όλα είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ακριβώς εντός του συγκεκριμένου πλαισίου «τρέχει» εδώ και αρκετό καιρό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εάν δεν γνωρίζεις για το πρόγραμμα ήδη, πάμε να δούμε περί τινος πρόκειται, όσο πιο συνοπτικά μπορούμε. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Εφόσον καταθέσεις αίτηση θα λάβεις συγκεκριμένο ποσό επιδότησης με τη μορφή voucher. Με απλά λόγια, δεν θα μπουν χρήματα στο λογαριασμό σου αλλά θα λάβεις μια επιταγή, την οποία θα εξαργυρώσεις στην αγορά μιας νέας ηλεκτρικής συσκευής από τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω Συσκευή» Για να μην αναρωτιέσαι ποιες συσκευές μπορείς να ανακυκλώσεις σου έχουμε ήδη την απάντηση.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο: α) κλιματιστικά, β) ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες γ) καταψύκτες. Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν γίνεται να αγοράσεις απλά μια νέα συσκευή επωφελούμενος το πρόγραμμα. Δεν θα ενταχθείς άλλωστε έτσι. Θα πρέπει να διαθέτεις ήδη μια παλαιότερη συσκευή την οποία πρέπει οπωσδήποτε να ανακυκλώσεις. Μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι αυτή να λειτουργεί.

Λόγοι για να ανακυκλώσεις το παλιό σου ψυγείο

Όπως θα γνωρίζεις, οι παλιάς τεχνολογίας ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σύγκριση με τις νεότερες. Τι σημαίνει αυτό; Όσο μικρότερη κατανάλωση έχεις τόσο περισσότερο εξοικονόμηση ενέργειας κάνεις. Όλη αυτή η διαδικασία σου προσφέρει διπλό κέρδος. Από τη μια μεριά, βοηθάς το περιβάλλον ενώ από την άλλη πληρώνεις αρκετά λιγότερα χρήματα στις εταιρείες ενέργειας.

Τα ψυγεία σύγχρονης τεχνολογίας έχουν κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να προσφέρουν όσο το δυνατόν γίνεται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν θεσμοθετηθεί για όλες σχεδόν τις ηλεκτρικές συσκευές οι αντίστοιχες ενεργειακές κλάσεις. Όσο πιο ψηλά βρίσκεται ένα προϊόν στην ενεργειακή αυτή κλίμακα τόσο λιγότερη ενέργεια απαιτείται για τη λειτουργία του. Όπως είπαμε ήδη πιο πάνω, μικρή κατανάλωση σημαίνει λιγότερα έξοδα για το νοικοκυριό ενώ σε ετήσια βάση συμβάλλει και στη μείωση εκπομπών βλαβερών για το περιβάλλον ουσιών. Η αυξημένη προσφορά και ζήτηση για προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως για παράδειγμα τα νέα ψυγεία, συνέδραμε στην ραγδαία ανάπτυξη αμέτρητων καινοτόμων τεχνολογιών.

Έτσι, όσο και εάν φαίνεται λίγο μακρινό στην αρχή, μακροπρόθεσμα εάν επιλέξεις να αντικαταστήσεις το περασμένης δεκαετίας ψυγείο σου, θα αποσβέσεις γρήγορα το ποσό για την αγορά του ενώ θα μειώσεις αρκετά και τα μηνιαία έξοδα ενέργειάς σου. Πόσα χρήματα όμως θα μείνουν στον κουμπαρά; Σύμφωνα με έρευνα του αρμόδιου υπουργείου, ένα νοικοκυριό αναμένεται μέσω του προγράμματος επιδότησης να πετύχει ετησίως έως και 30% εξοικονόμηση. Αν πάλι πραγματοποιείται μεγαλύτερη χρήση τότε το ποσό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

Νέες τεχνολογίες

Τα σύγχρονα ψυγεία, όπως είπαμε, διαθέτουν μια πληθώρα καινοτόμων τεχνολογιών που η κάθε μια διαδραματίζει το ρόλο της. Απώτερος σκοπός όλων αυτών είναι η βελτίωση της καθημερινότητάς σου. Τόσο σε επίπεδο άνεσης, ευκολίας και αποτελεσμάτων όσο και σε αυτό της εξοικονόμησης χρημάτων.

Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες που οφείλει να έχει το νέο σου ψυγείο είναι αυτή της No Frost. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και απαλλάξου από τις παλιακές, χρονοβόρες και κουραστικές συχνές αποψύξεις των παλιών ψυγείων. Το σύστημα No Frost θα σε σώσει.

Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών που πρέπει να προσέξεις στο νέο σου ψυγείο είναι η ενεργειακή του κλάση και ο τρόπος με τον οποίο διατηρεί φρέσκα τα λαχανικά ή τα τρόφιμά σου. Ψάχνεις για μια καλή διάχυση του αέρα σε όλο το εσωτερικό του ψυγείου καθώς και για διατήρηση σταθερής της υγρασίας εντός τον λαχανικών και τον φρέσκων φρούτων σου. Αυτό καθίσταται δυνατό χάρη στις διάφορες τεχνολογίες αρκετών κατασκευαστών. Ακόμα, εάν το κινητό σου είναι η προέκταση του χεριού σου τότε αποφάσισε να επενδύσεις σ΄ένα smart ψυγείο. Έτσι, θα χειρίζεσαι το ψυγείο σου μέσω του smartphone κινητού απ΄όπου και εάν βρίσκεσαι.

Εξίσου σημαντικός είναι ο θερμοστάτης. Να μπορείς δηλαδή να ρυθμίζεις εσύ την ιδανική θερμοκρασία ανά περίσταση. Μπορεί για παράδειγμα, τώρα το Πάσχα να θέλεις να παγώσεις πάρα πολλές μπίρες ταυτόχρονα. Δεν έχεις παρά να κατεβάσεις τη θερμοκρασία εκεί που θέλεις και να φουλάρεις το ψυγείο με μπίρες. Εκείνο θα κάνει τη δουλειά του γρήγορα και αποτελεσματικά!

Είσαι έτοιμος; Το νέο σου ψυγείο σε περιμένει!