Quantcast

Ανησυχία για κρούσματα και μεταλλάξεις - «Καμπανάκι» Θωμαΐδη για την Αττική

Η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, την Παρασκευή είχαμε 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια, το Σάββατο 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια και την Κυριακή είχαμε 165 εισαγωγές και τα εξιτήρια ήταν 48 και αυτό γιατί συνήθως Κυριακές δεν δίνονται τόσα πολλά εξιτήρια.

Ενα ακόμη σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι η αύξηση των διασωληνωμένων σε 276, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Η Αττική «φλέγεται» από κορωνοϊό - Πάνω από 100.000 ενεργά κρούσματα δείχνουν τα μοντέλα

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης.

Μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μεταλλάξεων, ενώ εξήγησε ότι παρόλο που είναι δύσκολο να πει κανείς πόσα θα είναι τα κρούσματα τις 10 επόμενες ημέρες, «αν κρίνουμε από τον ρυθμό που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο».

«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Είναι μια απότομη αύξηση που δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει. Δυστυχώς αυτή την εβδομάδα επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%» τόνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα ενεργά κρούσματα στην Αττική σημείωσε ότι «τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς, τόσο ασυμπτωτικών όσο και συμπτωτικών φορέων, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, ωστόσο αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη, επομένως δεν έχει ακρίβεια η εκτίμηση, απλά είναι μια ένδειξη».

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, ίσως και 60%. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα σε 10 ημέρες, αν κρίνουμε από τον ρυθμό που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε.

Πιθανόν να βρεθούν και νέες μεταλλάξεις

Αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, σημείωσε ότι «κάνουμε ανάλυση στα λύματα και υποθέτουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση θα βρούμε τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Είναι πιθανό να βρεθούν νέες μεταλλάξεις διότι οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Η αυστηριοποίηση του περιορισμού της μετακίνησης και η αύξηση της τηλεργασίας είναι μέτρα τα οποία θα περιορίσουν τη διάδοση του κορονοϊού, κατέληξε ο καθηγητής.

Αρκουμανέας: Πάντα στο τραπέζι το ολικό lockdown

«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική» περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο.

«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» υπογράμμισε.