Ανησυχία για το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, Μιχάλη Τσουκιά, από τον κορωνοίό

Ανάστατοι παραμένουν οι φίλοι του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη και συνιδρυτή της Trekking Hellas που έχασε τη ζωή του –αν και υγιής- από τον κορωνοϊό.

Συγκλονισμένη είναι η ορειβατική κοινότητα αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα από το θάνατο του παγκοσμίου φήμης ορειβάτη Μιχάλη Τσουκιά και συνιδρυτή της Trekking Hellas, της εταιρείας που έγινε συνώνυμο των υπαίθριων δραστηριοτήτων και του εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Ο Μιχάλης Τσουκιάς τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου παρά την εξαιρετική φυσική του κατάσταση, δεν μπόρεσε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή και κατέληξε, σε ηλικία 65 ετών, προσβεβλημένος από τον Covid-19. Ήταν το 18ο κατά σειρά θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο φίλος, συναθλητής και συνεργάτης του, Παύλος Τσιαντός, πρόεδρος σωματείου Ελλήνων οδηγών Βουνού, αδυνατεί να πιστέψει την είδηση του θανάτου του. Όπως λέει στη Realnews, η απόφαση που πήρε ο Μιχάλης Τσουκιάς τον περασμένο Δεκέμβριο να μετακομίσει μόνιμα μαζί με την οικογένειά του στην Ιταλία του κόστισε τη ζωή.

«Κανένας δεν το περίμενε αυτό για τον Μιχάλη... Το τελευταίο διάστημα είχε μετακομίσει στην Ιταλία. Κάποια στιγμή πριν από μέρες επέστρεψε για κάποιες δουλειές και ήταν λίγο άρρωστος. Αυτό ήταν… Μέσα σε λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε», λέει με πόνο ψυχής ο κινηματογραφιστής και ορειβάτης, Παύλος Τσιαντός.

Ανησυχία

Ο Μιχάλης Τσουκιάς, που είχε στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες, ανάμεσα σ’ αυτές την κατάκτηση του Έβερεστ το 1985, μπορεί να ήταν 65 ετών, ωστόσο παρέμενε, όπως διαβεβαιώνουν οι φίλοι του, σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.

«Ήταν και έδειχνε απόλυτα υγιής. Ένας άνθρωπος πολύ γυμνασμένος και σκληραγωγημένος. Γνωρίζουμε ότι μέσος όρος των θανάτων στη χώρα μας είναι περίπου τα 68 έτη. Ο Μιχάλης μπορεί να ήταν κοντά σ’ αυτή την ηλικία αλλά ήταν δυνατός οργανισμός. Παρέμενε ενεργός μέχρι και σήμερα», αναφέρει ο κ. Τσιαντός. Και συνεχίζει: «Σκεφτόμαστε ότι ίσως είχε κάποιο νόσημα που δε γνώριζε. Ελπίζουμε να είναι κάπως έτσι τα πράγματα. Γιατί αν δεν ήταν αυτό πάμε σε άλλα σενάρια. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι έφυγε ένας απόλυτα υγιής άνθρωπος και με τέτοια φυσική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουμε όλοι. Η ανησυχία μας είναι έντονη μετά απ’ αυτό».

Πρωτοπόρος

Ο Μιχάλης Τσουκιάς, με καταγωγή από τη Λευκίμμη της Κέρκυρας, υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αρχηγός ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια το 1985 και πρωτοπόρος των δραστηριοτήτων βουνού στη χώρα μας. Ήταν o άνθρωπος που έδωσε σημαντική ώθηση στον ελληνικό αλπινισμό και την ορειβασία και τις δραστηριότητες βουνού. Ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα, από πολύ νωρίς ανέπτυξε δραστηριότητα και στον τομέα της διοργάνωσης διεθνών εκδηλώσεων αυτοκινήτου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός. Γρήγορα τον κέρδισε η φύση και το βουνό. Παρακολούθησε με επιτυχία τη Σχολή Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτών του Γαλλικού Ορειβατικού Συνδέσμου (CAF) το 1972, σε ηλικία 17 ετών. Υπήρξε Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΟΣ) και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας (ΕΟΟΣ). Ένας από τους πρώτους εκπαιδευτές ορειβασίας και αναρρίχησης και επί τετραετία διετέλεσε υπεύθυνος της πρώτης ομοσπονδιακής σχολής εκπαιδευτών.

Για τη συμμετοχή ως αρχηγός της πρώτης ελληνικής αποστολής στα Ιμαλάια τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο ήθους από τον ΠΣΑΠ. Ανάμεσα στις αμέτρητες ορειβατικές αποστολές στις οποίες είχε συμμετάσχει, εκτός απ’ αυτή των Ιμαλάιων το 1985, ξεχωρίζουν: το 1987 στο βουνό Ama Dablam (η πρώτη επιτυχής ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια και το πιο δύσκολο τεχνικά επίτευγμα στα Ιμαλάια από Έλληνες μέχρι σήμερα), το 1989 στα βουνά Lobuche και Island Peak, όπου ήταν επικεφαλής εκπαιδευτικής αποστολής για την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, η πρώτη Διεθνής Εκπαιδευτική Ορειβατική Αποστολή για νεαρούς ορειβάτες στα Ινδικά Ιμαλάια, στο βουνό Kamet, το 1990, με 47 ορειβάτες απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και η ελληνική αποστολή, της οποίας υπήρξε αρχηγός, στην Ανταρκτική, το 2000, με ανάβαση της υψηλότερης κορυφής Vinson στα 5.140μ. Στο ενεργητικό του είχε μεταξύ άλλων αναβάσεις στα βουνά Kinabalou ύψους 4.001μ. στο Βόρνεο και στο Kilimanjaro ύψους 5.895μ. στην Τανζανία.

Ο Μιχάλης Τσουκιάς διετέλεσε επί τέσσερα χρόνια πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθήνας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, καθώς και και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Διεθνή Ένωση Αλπινισμού (UIAA), στην Επιτροπή Ορειβατικών Αποστολών. To 1986, μαζί με τον Χρήστο Λάμπρη, δημιούργησαν την Trekking Hellas. Στο χώρο του αυτοκινήτου ο Μιχάλης Τσουκιάς και η Trekking εισήλθαν με την επιτυχή διοργάνωση, από το 1990 έως και το 2000, της επιλογής του ελληνικού πληρώματος για τη διεθνή περιπέτεια οδήγησης και επιβίωσης Camel Trophy.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν ή να γνωρίσουν τον Μιχάλη Τσουκιά, μιλούν για έναν άνθρωπο με επαγγελματισμό αλλά και ήθος, που έδωσε μια σημαντική πνοή στο θεματικό και επιχειρηματικό τουρισμό στη χώρα μας, μέσα από τις δραστηριότητες στη φύση που αγαπούσε τόσο πολύ.

Το «αντίο»

Σε ανακοίνωσή της η Trekking Hellas αναφέρει: «Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια της Trekking Hellas, αποχαιρετάμε το Μιχάλη Τσουκιά. Για όλους εμάς, υπήρξε πρότυπο επιχειρηματία, οραματιστή αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπου. Το πείσμα, η αστείρευτη θέλησή του και ενέργεια, παράλληλα με την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του σε όλους μας θα είναι η πυξίδα μας για το μέλλον. Στα δύσκολα μας δίδαξε να είμαστε ψύχραιμοι και δυνατοί και όταν ζοριζόμασταν μας έλεγε “κάντε κουπί”; έτσι και τώρα η μεγάλη οικογένεια που δημιούργησε υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το απαράμιλλο έργο που άφησε σε εμάς, στο χώρο του τουρισμού υπαιθρίων δραστηριοτήτων και σε όλη την Ελλάδα».