Quantcast

Ανησυχία μετά τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Η “εκτόξευση” του αριθμού των κρουσμάτων, επαναφέρει στο τραπέζι τα σενάρια σκληρότερου lockdown.

Οπως αναφέρει ο ant1news.gr, σήμερα θα συνεδριάσουν οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι θα επανακαθορίσουν το χάρτη και το ποιες περιοχές θα «κοκκινήσουν», τα στοιχεία στη συνέχεια θα μεταβιβαστούν στους λοιμοξιωλόγους, οι οποίοι και θα προτείνουν στην κυβέρνηση νέα μέτρα. 

Η σύσκεψη της Επιτροπής θα γίνει την Πέμπτη και οι τυχόν ανακοινώσεις την Παρασκευή, όμως αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00, αντί για τις 21:00. Στο τραπέζι είναι επίσης η αύξηση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε «ρίσκο» μπαίνει και το click in shop, που ενδέχεται να σταματήσει, ενώ η λειτουργία των σχολείων δεν μπαίνει ακόμα στο "τραπέζι".

Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες αυξάνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο.

«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα - και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία - η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές. Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ' όλα», τόνισε.

 Όπως είπε η Επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή και Θα παρακολουθήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τότε και πρόσθεσε: «Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τεράστια πίεση στα συστήματα Υγείας. Υπάρχει τρίτο κύμα στην Ευρώπη».

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «σήμερα εμβολιάστηκαν 21.301 συμπολίτες μας. Έχουμε φτάσει στους 315.434 εμβολιασμούς. Τα εμβόλια έρχονται πλέον πιο μαζικά, πιο πολλές εταιρείες παίρνουν έγκριση. Θα το δούμε αυτό να ξεδιπλώνεται και τους επόμενους μήνες. Είναι κρίμα, είναι αμαρτία εδώ που φτάσαμε, όπως τα έχουμε καταφέρει, προασπίζοντας και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πάντα με σεβασμό και με πόνο για τους συμπολίτες μας που έχουν χαθεί, να μην κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια» επισήμανε.

Σε ερώτηση αν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 ο κ. Κικίλιας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

«Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε μέτρα. Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και πρέπει να τα καταφέρουμε. Πάνω απ’ όλα η προάσπιση της δημόσιας υγείας» είπε ο υπουργός Υγείας.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που διέρρεαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης, πως για πρώτη ημέρα έπειτα από καιρό τα νέα κρούσματα θα ξεπερνούσαν τα 1.000.

Έτσι, στο σύνολο της χώρας διαπιστώθηκαν 1.260 νέες μολύνσεις, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 244 και 22 ακόμη ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από το σύνολο των κρουσμάτων, 649 εντοπίζονται στην Αττική, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους των ειδικών για αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Την ίδια ώρα, μόνο στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώνονται σε ένα 24ωρο 180 κρούσματα.

Βασιλακόπουλος: Είμαστε στα όρια συναγερμού - Ολα εξαρτώνται από την εφαρμογή των μέτρων

«Είμαστε στα όρια του συναγερμού» προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό.

Στο ερώτημα εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά όπως η Αττική και η Αχαΐα τόνισε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ.

Από μόνα τους τα μέτρα πρόσθεσε δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από τα πώς θα τα εφαρμόσουμε. 

Εκτίμησε ότι δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς και σχολίασε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι καλύτερα να διοργανώνονται διαδικτυακές διαμαρτυρίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Καθησύχασε σχετικά με τις μεταλλάξεις εξηγώντας ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο μεταδοτικοί για να επιβιώσουν, αλλά εξασθενεί η ικανότητά τους να σκοτώσουν.

Εξήγησε ότι το στέλεχος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ούτως ή άλλως διαφορετικό από τον αρχικό που εντοπίστηκε στην Κίνα και κάλεσε την πολιτική να μην εκμεταλλεύεται στην επιστήμη.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι κανένας ιός ενώ μεταλλάσσεται δεν έχει γίνει πιο θανατηφόρος και πως η μόνη σχετική ένδειξη που υπάρχει για το βρετανικό στέλεχος βασίζεται στην έξαρση των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παρατηρήθηκε σε μια περίοδο «που δεν είχαν που να βάλουν τους ασθενείς τους στα νοσοκομεία».

Επανέλαβε ότι όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με τις ιογενείς λοιμώξεις επιβεβαιώνουν ότι δεν γίνεται ένας ιός να επιλέγει να γίνεται και πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος καθώς «δεν τον συμφέρει, δεν επιλέγει να κάνει έτσι την εξέλιξή του η φύση».

Για το ενδεχόμενο να είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του κορωνοϊού στα παιδιά, τόνισε ότι δεν είναι επιστημονικά σίγουρο και πως όταν παρατηρήθηκε αυξημένη διάγνωση της μετάλλαξης σε παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία μόνο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, συνεπώς εκεί υπήρξε και η μεγαλύτερη μετάδοση.