Quantcast

Ανησυχία σεισμολόγων για τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Τι λένε Λέκκας, Παπαδόπουλος - ΒΙΝΤΕΟ

Για την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Κρήτη μίλησε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» έχει ομαλοποιηθεί η ζωή στο νησί μετά τις πρώτες ώρες ανησυχίας.

"Θεωρώ ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Ήταν μεγάλη η ψυχολογική επιβάρυνση για το Λασίθι αλλά κυρίως για το Αρκαλοχώρι, καθώς αρχικά θεωρήθηκε ότι από εκεί προέρχεται ο σεισμός" τόνισε.

Ο κ. Λέκκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία, τόνισε όμως ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουμε έναν μεγάλο μετασεισμό. "Καλό θα είναι να υπάρχει ένας μεγάλο μετασεισμός αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει" σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν ο νέος σεισμός συνδέεται με αυτόν στο Αρκαλοχώρι, απάντησε ότι δεν υπάρχει σύνδεση και ότι τα δύο ρήγματα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ακόμα ένα ρήγμα στην Κρήτη μετά από τους δύο μεγάλους σεισμούς.

Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε βέβαιοι ότι ήταν ο κύριος σεισμός 

Για τoν ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Κρήτη μίλησε στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.  

Όπως τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στη χώρα μας έχουμε συνηθίσει πολλές φορές σε τέτοια φαινόμενα. "Οι σεισμολόγοι είμαστε έτοιμοι ακόμα και για αυτό που για τους περισσότερους φαίνεται αναπάντεχο" είπε.

Σε ερώτηση για το εάν τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε: "Κοντεύουμε να κλείσουμε ένα 24ωρο οπότε μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν είμαστε όμως ακόμα βέβαιοι".

Για τη μειωμένη μετασεισμική ακολουθία είπε: "Ο σεισμός έγινε στη θάλασσα και έτσι οι μικροί μετασεισμοί μπορεί να μην καταγράφονται από το σεισμικό δίκτυο και δεύτερον ο σεισμός είχε ένα σημαντικό βάθος και οι σεισμοί αυτού του βάθους δεν δίνουν πολλούς μετασεισμούς".

Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει έξαρση στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας. "Τα φαινόμενα είναι εδώ. Παρατηρούμε την έξαρση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία" τόνισε.

Σημείωσε τέλος ότι οι κάτοικοι, ιδιαίτερα της Κρήτης, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί εάν τα κτίριά τους έχουν βλάβες από τον χθεσινό ή από άλλους σεισμούς.