Quantcast

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Πέμπτη για το εργασιακό νομοσχέδιο

Μεγάλες σε συμμετοχή ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, εναντίον του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις το πρωί της Πέμπτης και ακολούθησαν αντίστοιχες πορείες στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς όμως να συμπέσουν, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

  Στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25 και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: ««Η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Για ποιών τα συμφέροντα δουλεύει και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον συνδαιτυμόνων και φίλων του κυρίου Μητσοτάκη, βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας, τον κόσμο της εργασίας. Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Αυτός ο κόσμος της εργασίας είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού Μεσαίωνα. Θα έρθει να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας».

«Μαζί με τον κόσμο της εργασίας είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω στις ατομικές συμβάσεις, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό. Εμείς ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο, τον δρόμο της νέας αλλαγής, με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Το «παρών» έδωσε και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Η πορεία από την οδό Σταδίου στη Βουλή ολοκληρώθηκε ειρηνικά, χωρίς εντάσεις, λίγο μετά τις 14:30.

Στις 10 στα Προπύλαια ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των συνδικαλιστικών σωματείων που πρόσκεινται σε αυτό. Το «παρών» έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος δήλωσε:

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα».

Χαιρετισμούς απεύθυναν μεταξύ άλλων:

- Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΕ του ΠΑΜΕ: «Η σημερινή μας απεργία καταγράφει μια πολύ μεγάλη συμμετοχή. Είναι η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων. Εκφράστηκε παλλαϊκή και ομόθυμη απαίτηση: Το νομοσχέδιό σας είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται. Δεν βελτιώνεται. Αποσύρετέ το τώρα»

- Ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στέλνουμε ένα μήνυμα. Οι ζωές 1200 οικογενειών είναι στον αέρα αλλά δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Τόσο καιρό μας μετράνε και τους μετράμε. Θα μας βρουν μπροστά τους»

- Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: «Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Mε το νομοσχέδιο πάει πιο πέρα το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, υλοποιώντας το διακαή πόθο των πολυκαταστημάτων, των super market και των εμπορικών αλυσίδων».

Ακολούθησε πορεία η οποία ολοκληρώθηκε στη Βουλή γύρω στις 12:30 με τη σύντομη τοποθέτηση του Γιώργου Πέρρου, μέλους της ΕΕ του ΠΑΜΕ που έδωσε «ραντεβού» για νέα κινητοποίηση την επόμενη εβδομάδα: «Ο λαός έγραψε σήμερα ακόμα μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του. Στις 16 Ιούνη να γίνουμε πιο πολλοί. Συνεχίζουμε τη μάχη, βάζουμε στη μάχη και άλλους εργαζόμενους. Κοιτάμε στα μάτια τη νέα και την παλιά γενιά και πορευόμαστε».

Οι συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Με συγκεντρώσεις σε διαφορετικά σημεία και πορείες που κατέληξαν υπό καταρρακτώδη βροχή στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ) σωματεία, συνδικάτα, οργανώσεις, πολιτικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι διαδήλωσαν το πρωί της Πέμπτης 10 Ιουνίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

«Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας σε μία πόλη με μεγάλη ιστορία στον εργατικό αγώνα συγκεντρωθήκαμε, για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και πλην αυτών τα αιτήματά μας για υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης και για αύξηση του κατώτατου μισθού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Χάρης Κυπριανίδης.

Στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου πριν την πορεία των διαδηλωτών προηγήθηκαν ομιλίες, συμμετείχαν η ΕΔΟΘ και συνδικάτα, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που νωρίτερα πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στο μνημείο Λαμπράκη επί της οδού Ερμού.

Στην Πλατεία Διοικητηρίου (άγαλμα Βενιζέλου) συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ, της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, μέλη φοιτητικών παρατάξεων και εργαζόμενοι διανομείς με τα μηχανάκια τους, ενώ στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν η Λαϊκή Ενότητα, η ΟΚΔΕ, η ΚΕΕΡΦΑ και η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων. Από την Καμάρα ξεκίνησαν την πορεία τους προς το ΥΜΑΘ ομάδες από τον αντεξουσιαστικό χώρο, ανάμεσά τους μέλη φοιτητικών παρατάξεων.