Quantcast

Απίστευτες καταγγελίες: Επιστρέφουν στη δουλειά με θετικό τεστ - Bίντεο

Εργαζόμενοι ανησυχούν ότι η πενθήμερη καραντίνα δεν είναι αρκετή για να μην κολλήσουν τους συναδέλφους τους. Από την άλλη, φαίνεται ότι πολλοί εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μετά το πενθήμερο, ενώ μπορεί ακόμα να νοσούν.

Υπενθυμίζεται πως οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπουν ότι από τη στιγμή που κάποιος νοσήσει, έπειτα από πέντε ημέρες καραντίνα επιστρέφει στην εργασία του χωρίς υποχρεωτικό τεστ, με διπλή μάσκα ή ΚΝ95 και μόνο αν δεν έχει πυρετό ή σοβαρά συμπτώματα.

Ωστόσο, έντονος προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με την πενθήμερη καραντίνα που θεσπίστηκε πρόσφατα για όσους έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό, καθώς πολλοί επισημαίνουν ότι οι πέντε ημέρες δεν αρκούν.

Την ίδια ώρα εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να επιστρέφουν στη δουλειά παρότι έχουν θετικό τεστ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star. 

«Την πέμπτη ημέρα που θα μπορούσα να βγω από το σπίτι, συνέχιζα να βγαίνω θετική» λέει μία εργαζόμενη. «Αρνητικό βγήκε την όγδοη μέρα, όχι την πέμπτη. Και συμπτώματα δεν είχα καθόλου» συμπληρώνει.

«Ο γαμπρός μου κόλλησε. Τον υποχρεώνει ο εργοδότης σε πέντε ημέρες να πάει στη δουλειά. Ακόμα έχει βήχα, πονάνε τα κόκαλά του, θα κολλήσει όλο το προσωπικό. Υπάρχει περίπτωση και να τον διώξει» επισημαίνει κάποιος.

«Εγώ έκανα self test και βγήκα θετικός. Ενημέρωσα στην εργασία που δουλεύω σε εστιατόριο της νοτίου Ελλάδας, έμεινα πέντε ημέρες καραντίνα. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω επιστρέψει στη δουλειά με θετικό τεστ» λέει εργαζόμενος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. 

Γυναίκα που εργάζεται σε φαρμακείο περιγράφει: «Είμαστε σε έναν χώρο –φαρμακείο για την ακρίβεια– όπου εργαζόμαστε τέσσερα άτομα εκ των οποίων το ένα είχε βγει θετικό στον κορωνοϊό. Την πέμπτη ημέρα, εφόσον η καραντίνα λήγει, έπρεπε να επιστρέψει, κάτι το οποίο σε όλους δημιουργεί ανησυχία».

Όσο για το αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, εξηγεί: «Υπάρχει ακόμα ένας υπολειμματικός κίνδυνος, μόνο που είναι σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό». «Κατά συνέπεια, αυτού του είδους ο συμβιβασμός που έχει γίνει, με την περικοπή των ημερών της καραντίνας, θεωρείται αποδεκτός από διεθνείς κύκλους και φυσικά και από μένα».