Quantcast

Απογραφή 2021: Γιατί υπάρχει ερώτηση για τον αριθμό των δωματίων - Απαντήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ

H απογραφή 2021, έχει ξεκινήσει και μια ακόμα ερώτηση της ΕΛΣΤΑΤ έχει κάνει εντύπωση στους πολίτες.

Με σύνθημα «Ολοι μετράμε», η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 έχει ξεκινήσει και οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχουν αρχίσει να διανέμουν στις κατοικίες τους κλειστούς ανώνυμους φακέλους με τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής», με τους οποίους θα μπορούν οι πολίτες να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, η απογραφή έχει προκαλέσει πληθώρα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς κάποιοι αρνούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία. Προβληματισμό προκαλούν μάλιστα και κάποιες ερωτήσεις όπως «πόσα δωμάτια έχει το σπίτι σας». 

Η ΕΛΣΤΑΤ, λοιπόν, μέσα από μια σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter επιχειρεί να λύσει τις απορίες και να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών.

«Γιατί ρωτάτε πόσα δωμάτια έχει το σπίτι μου;».

H ΕΛΣΤΑΤ δίνει την απάντηση: Ο αριθμός δωματίων είναι κρίσιμη πληροφορία για την αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης των μελών του νοικοκυριού.

Γιατί κάνετε Απογραφή και δεν παίρνετε τα στοιχεία μου από την Εφορία;

«Οι Απογραφές διενεργούνται με βάση τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο τα στοιχεία που θα συλλεγούν πρέπει να είναι σε επίπεδο κατοικίας, νοικοκυριού και ατόμου. Τα στοιχεία που διαθέτει η εφορία αφ’ ενός δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και αφ’ ετέρου δεν αφορούν όλους τους μόνιμους κατοίκους της Χώρας».

Πώς απογράφονται τα παιδιά διαζευγμένων γονέων;

«Τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων απογράφονται στην κατοικία που περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους. Εάν ο χρόνος τους μοιράζεται εξίσου και στους δύο γονείς, τότε θα απογραφούν εκεί όπου βρέθηκαν την 22α Οκτωβρίου 2021».

Δεν γνωρίζω από υπολογιστές και δεν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει. Πώς θα απογραφώ;

«Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοαπογραφής, θα τους επισκεφθεί ο Απογραφέας της περιοχής τους προκειμένου να τους απογράψει με έντυπο ερωτηματολόγιο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας».

Τι ισχύει για όσους έχουν γεννηθεί ή αποβιώσει μετά τις 22 Οκτωβρίου 2021 (ημερομηνία αναφοράς της Απογραφής);

Ποιοι συμμετέχουν στην απογραφή; – Τι σημαίνει συνήθης διαμονή;

Τι είναι η ημερομηνία αναφοράς;

Διαβάστε ακόμα:

Απογραφή 2021: Aυτό είναι το ερωτηματολόγιο που πρέπει να συμπληρώσουμε - Βήμα-βήμα η διαδικασία