Quantcast

Αποκάλυψη: Η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στα σενάρια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 

Εκπρόσωπος της Downing Street ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο δημιουργώντας σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, οι συζητήσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα έγιναν με εκπροσώπους του μουσείου, και όχι της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε να εννοηθεί ότι μια τελική συμφωνία είναι ακόμα μακριά. 

Όπως ανέφερε και πριν λίγα 24ωρα Βρετανός αξιωματούχος, η πλέον πιθανή λύση στον «γρίφο» της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι η δημιουργία ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Αθήνα.

«Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα», ανέφερε ανώτερος κρατικός αξιωματούχους της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».