Quantcast

Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ - Επιτόπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητές και νομικοί, έγιναν πέντε προσαγωγές

Περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκε από τις 8:30 το βράδυ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρχαν πληροφορίες για επέμβαση στο εσωτερικό του με σκοπό την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας, κάτι που καθηγητές του πανεπιστημίου, φοιτητές, δικηγόροι αλλά και βουλετές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να μην γίνει.  

Δεκάδες αστυνομικοί έθεσαν σε κλοιό τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις από κάθε γωνιά τους, ενώ απέκλεισαν από την κυκλοφορία η οδοί Εθνικής Αμύνης και 3ης Σεπτεμβρίου, από το ύψος της Αγίου Δημητρίου μέχρι και την Εγνατία Οδό.

Πέριξ του πανεπιστημίου έγιναν και 5 προσαγωγές ατόμων, ενώ οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν σε κανέναν την πρόσβαση στο ίδρυμα.

Την ίδια στιγμή, στην κατειλημμένη Πρυτανεία βρίσκονται περίπου 80 άτομα, μεταξύ των οποίων και καθηγητές του Πανεπιστημίου αλλά και δικηγόροι.

Παράλληλα, υπάρχουν ιντερνετικά καλέσματα από φοιτητές για στήριξη της κατάληψης. Οι φοιτητές που βρίσκονται εντός του κτηρίου φωνάζουν συνθήματα. Στο σημείο έχουν φτάσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΘ: Ανακοίνωση καθηγητών για να μη γίνει απόψε επέμβαση της ΕΛΑΣ

Νωρίτερα ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν να μη γίνει απόψε επέμβαση της αστυνομίας για εκκένωση της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέδωσαν καθηγητές διαφόρων σχολών του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Οι υπογραφόμενοι/-ες απευθύνουμε έκκληση στα συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ. (Σύγκλητο, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογο Υπαλλήλων, Φοιτητικούς Συλλόγους) να αναλάβουν αύριο το πρωί την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν κοινή συνέλευση έξω από το κτίριο της Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας από την παρατεταμένη κατάληψη, με συνέπεια την αναστολή των διοικητικών και των οικονομικών λειτουργιών του. Εκφράζουμε την διαφωνία μας με τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος θεωρούμε ότι ευθύνεται για την πυροδότηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαίλαπα της πανδημίας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι/-ες με οποιαδήποτε νέα αστυνομική επιχείρηση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα το κύρος του. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες η με ακαδημαϊκά μέσα λύση του προβλήματος είναι εφικτή.

Υπογράφουν

Μαυροσκούφης Δημήτρης Κοσμήτορας Φιλοσοφικής, Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Κοσμήτορας Φυσικού, Άρης Στυλιανού Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Δαμιανός Κωνσταντινίδης Καθηγητής Σχολής Θεάτρου, Αθανάσιος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Σημειώνεται ότι έξω από το κτίριο που τέλει υπό κατάληψη βρίσκονται και καθηγητές.

Σύμφωνα με το grtimes.gr και το thesstoday, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τις εισόδους του ΑΠΘ ενώ στον αύλειο χώρο του κτιρίου της πρυτανείας βρίσκονται φοιτητές, καθώς είχε προηγηθεί συνέλευση και κάλεσμα τους για τις 20:30, ύστερα από τις πληροφορίες για την εκκένωση.

Το σύνθημα “1312” κατά των αστυνομικών ανήρτησαν φοιτητές στην κορυφή του κτιρίου διοίκησης της πρυτανείας του ΑΠΘ.

 

Και αυτά τη στιγμή που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε προσαγωγές. 

Στο σημείο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Καθηγητές πανεπιστημίου, βουλευτές και νομικοί έφθασαν πριν από λίγο στο χώρο του ΑΠΘ που έχει περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ζητώντας να αποχωρήσουν και να προκύψει ειρηνική λύση.

Συγκεκριμένα στο ΑΠΘ βρίσκονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη και Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία σε δηλώσεις της ζήτησε την άμεση απομάκρυνση της αστυνομίας.

Στο σημείο επίσης βρίσκεται ο νέος συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Αμπατζάς και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Η κα. Νοτοπούλου σε δηλώσεις της είπε:

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο. Από χθες μετά τα απαράδεκτα, αποτροπιαστικά σκηνικά με τους ξυλοδαρμούς στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της πόλης μας να είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις της αστυνομίας. Έχουμε καλέσει να αποχωρήσουν, να λυθεί ειρηνικά η υπόθεση. Η βία δεν έχει κανένα χώρο στο πανεπιστήμιο της πόλης μας. Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να το ζητήσουμε και να το διεκδικήσουμε».

Μετά την άφιξη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (στο σημείο δόθηκε εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, να απομακρυνθούν όλες οι δυνάμεις που αναπτύχθηκαν περιμετρικά του Πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε πέντε προσαγωγές.