Quantcast

Αρκουμανέας: Πιθανόν να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σήμερα

Τον "κώδωνα του κινδύνου" για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα Τρίτη, έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

"Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι' αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στο "Ενώπιος Ενωπίω" και τον Νίκο Χατζηνικολάου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο αυστηρών μέτρων αν η κατάσταση με τον κορονοϊό δυσκολέψει. Ωστόσο, είπε ότι το "Lockdown δεν είναι εύκολη απόφαση, υπάρχουν άνθρωποι από πίσω".

"Είμαστε σε πλήρη επιφυλακή" τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. "Έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων στην Αττική. Θα μπορούσε να "σκάσει" η Αττική. Το monitoring είναι καθημερινό. Τα σχολεία άνοιξαν επειδή δεν είχαμε ενδοσχολική διασπορά" σημείωσε. "Ήταν προτεραιότητά μας να ανοίξουν τα σχολεία" συμπλήρωσε.

"Από την αρχή της πανδημίας υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένη στρατηγική", είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Επισήμανε ότι το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι, ωστόσο κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα. "Βεβαίως υπάρχει μία κόπωση, όμως κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα, το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας, όμως πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, γιατί εύκολα ακούγεται, αλλά πίσω από ένα γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες", ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι "το κόστος είναι μεγάλο".

Στην ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή 40.000 κρούσματα στην Αττική, απάντησε: "Υπάρχουν διάφορες αναγωγές που γίνονται. Έχουμε καταφέρει να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των τεστ που γίνονται και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια και από τον ΕΟΔΥ και απ' όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο testing, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σαφέστατη εικόνα. Εμείς λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά κριτήρια, αυτή τη στιγμή η Αττική δείχνει να έχει μία αύξηση, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η αύξηση αυτή δεν προέρχεται ως εύλογη αύξηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή αν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αφορά μία ευρύτερη διασπορά στην κοινότητα".

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, "η εξέλιξη της επιδημίας είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα - μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα».

«Σήμερα που μιλάμε δεν θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη» ξεκαθάρισε. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη θέματα οικονομίας και θέματα εκπαίδευσης. Είμαστε κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσαφηνίζοντας ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται υπόψη με βάση την πλειοψηφία της επιτροπής.