Quantcast

Ασιτία, βασανισμοί και ψυχοφάρμακα στο γηροκομείο «κολαστήριο» - Έδιναν σε γιαγιά χάπια για τον προστάτη - Βίντεο

Αποτροπιασμό προκαλούν όσα αποκαλύπτονται για το γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά της Κρήτης.

Εικόνες και μαρτυρίες που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους έρχονται στη δημοσιότητα για το γηροκομείο «κολαστήριο» στην Κρήτη, τα οποία μάλιστα πιστοποιούνται από οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Οι δυο ιδιοκτήτριες, μητέρα και κόρη, μαζί με 5 εργαζόμενους της δομής που συνελήφθησαν χθες, κατηγορούνται για τριάντα θανάτους και 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας σε μια υπόθεση «θρίλερ» στην οποία εμπλέκονται 36 άτομα.

«Σε όλους θα στείλω αγωγές και μηνύσεις. Είναι όλα ψέματα» έλεγε το πρόσωπο που πριν από έναν χρόνο αναζητούσαν οι πάντες.

Αποστεωμένη γυναίκα, σε ημιθανή κατάσταση μέσα στο γηροκομείο

Ερευνάται, την ίδια στιγμή, υπόθεση ακινήτου, η μεταβίβαση του οποίου γεννά ερωτήματα. Σύμφωνα με το Mega, τα συμβόλαια ανέφεραν αγοραπωλησία αστικού ακινήτου αντί τιμήματος 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας 157.651, 46 ευρώ.

Συγγενής ηλικιωμένης κατήγγειλε τη μεταβίβαση που έγινε ενώ η ηλικιωμένη έμενε στο γηροκομείο. Tο ακίνητο μεταβιβάστηκε σε συγγενικό πρόσωπο εργολάβου που έκανε εργασίες στο γηροκομείο και μάλιστα τα χρήματα δόθηκαν σε μετρητά στην ηλικιωμένη.

Οι φρικτές λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται για τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι άνθρωποι μέσα στο γηροκομείο, είναι αδύνατο να τις χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Η ποσότητα τροφής στους ηλικιωμένους σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Το κρέας ήταν σπάνιο, η αλεσμένη τροφή που τους έδιναν αντιστοιχούσε σε δύο με τρεις κουταλιές και μάλιστα τόσο γρήγορα που τους έπνιγαν και το γάλα το αραίωναν με νερό. Συχνά τους έδιναν αποφάγια από προηγούμενα γεύματα και επικίνδυνες τροφές, όπως εντόσθια ζώων που έπαιρναν δωρεάν από σφαγεία.

Αντιπεριφερειάρχης Χανίων: Γιατί δεν έχει σφραγιστεί ακόμη

Στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, μίλησε σχετικά με το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Όπως αποκάλυψε, «από το 2009 μέχρι το 2011 έγιναν απανωτές καταγγελίες να σφραγιστεί το γηροκομείο καθώς δεν είχε άδεια λειτουργίας και πυρασφάλεια επομένως δεν έγινε το παραμικρό. Μετά πήρε προσωρινή άδεια λειτουργίας και μετά μόνιμη και ακόμη μετά από αυτό που συνέβη λειτουργεί».

Ο αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε και στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη δομή: «από την αναφορά που έλαβα χθες οι συνθήκες είναι υποφερτές όμως δεν υπάρχει υπεύθυνος αφού είναι προφυλακισμένοι οι ιδιοκτήτες. Και να πάρουμε απόφαση να τη σφραγίσουμε τη μονάδα τι θα γίνουν οι τρόφιμοι. Έχουμε μιλήσει με την αστυνομία για την εκκένωση της δομής».

Τόνισε ακόμη πως μπορούν με δικαστική εντολή να κλείσουν τη δομή και να ειδοποιήσουν τους οικείους των ηλικιωμένων να αναλάβουν τους συγγενείς που έχουν στη δομή. Όσον αφορά τους υπαλλήλους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία στην υπόθεση είπε ότι έχει ακούσει, όμως δεν έχει ακούσει για ποιον λόγο βρίσκονται στη δικογραφία.

Τέλος ανέφερε: «τον τελευταίο καιρό είχαμε “πέσει” πάνω από τη δομή και έτσι όσο παρήγορο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο δεν υπήρξαν περιστατικά όπως αυτά που ακούγονταν στο παρελθόν». 

Έκαναν πάρτι για να δείχνουν ότι όλα είναι καλά

Χριστούγεννα του 2015. Η διεύθυνση του γηροκομείου των Χανίων στήνει γιορτή και ανοίγει τις πόρτες σε τοπικό κανάλι της Κρήτης για να καταγράψει τις χαρούμενες εικόνες. Ανάμεσα στο εμφανώς ενθουσιασμένο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό το οποίο στα πλάνα φαίνεται να χορεύει και να αγκαλιάζει αυθορμήτως τους ηλικιωμένους τρόφιμους. Μάλιστα στην εικόνα, διακρίνει κανείς στο βάθος του πλάνου σκελετωμένους τρόφιμους παραταγμένους με τα αμαξίδια στους διαδρόμους. Άλλους με ναρκωμένο βλέμμα να κάθονται ακίνητοι. Μια ηλικιωμένη με κρεμασμένο το κεφάλι, φαίνεται να μην έχει καν τις αισθήσεις της.

Η συλληφθείσα σήμερα ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, η οποία μεταξύ άλλων διώκεται για 30 ανθρωποκτονίες και οκτώ απόπειρες, μετά από απάνθρωπους βασανισμούς των τροφίμων που φιλοξενούσε - έλεγε τότε στην κάμερα  ότι «…οι ηλικιωμένοι έχουν δικαίωμα στην διασκέδαση, τους αρέσει η μουσική. Καλά περνάμε όλοι μαζί…».

Ποια είναι η πραγματικότητα πίσω από αυτές τις εικόνες, όπως την καταγγέλλουν συγγενείς θυμάτων;

Κόρη θύματος του γηροκομείου που μίλησε στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως «δεν είναι εικόνα που δείχνουν αυτοί. Αυτή η γαλήνη, η αγάπη και η φροντίδα η χριστουγεννιάτικη και ο Θεός ξέρει πόσοι πεθαμένοι ήταν κάτω. Αυτοί μπορεί πάνω να γιορτάζουνε και στο υπόγειο οι άνθρωποι πεθαίνανε. Δηλαδή, όλο αυτό που κάνανε και τα βίντεο ήταν εικονικό, δεν το αισθανόντουσαν. Απλά ήταν εικονικό γιατί έπρεπε να δείξουνε την καλή εικόνα της κλινικής, για να μαζεύει αυτή γερόντους. Δεν αγάπησε αυτή τους γερόντους, απλά τους έπαιρνε τα λεφτά, τις περιουσίες, τα χρυσά…».

Από την πρώτη στιγμή των ερευνών οι αρχές έβαλαν στο μικροσκόπιο δεκάδες ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από ηλικιωμένους τρόφιμους προς το ίδρυμα. Όπως αυτό το πρόσφατα ανακαινισμένο ακίνητο που βλέπετε. 

Μακρινή συγγενής ηλικιωμένης καταγγέλλει στον ΑΝΤ1 ότι η ιδιοκτήτρια του ιδρύματος κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή της ηλικιωμένης ώστε με πληρεξούσιο να γίνει η αποκλειστική διαχειρίστρια του σπιτιού της.

«Όταν ο πατέρας μου τους είπε ότι θα έρθω να την δω αν ήταν βούλησή της, εκείνη του είπε να μην ανακατευτεί γιατί θα τον βρουν σε κάποιο χαντάκι», καταγγέλλει στον ΑΝΤ1 συγγενής τρόφιμου του γηροκομείου.

Το ακίνητο της ηλικιωμένης τροφίμου, είχε μεταβιβαστεί στην εταιρία της ιδιοκτήτριας, το οποίο πούλησε, όπως καταγγέλλεται, σε άτομο του περιβάλλοντός της και σήμερα να φιγουράρει ανακαινισμένο.

«Πήγα να την επισκεφθώ την είδα δεμένη, βρεγμένη με κουρέλια, την έκαναν ντους με το καροτσάκι έτσι, η γιαγιά μου με παρακαλούσε ‘πάρε με από εδώ’!», δήλωσε η Βασιλική Βήχου, η οποία από το πρώτο επισκεπτήριο στο γηροκομείο για να δει τη γιαγιά της κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Όταν τους έπιασε στα πράσα να έχουν δέσει σε χέρια και πόδια την γιαγιά της σε αμαξίδιο, την πήρε από το ίδρυμα, γλυτώνοντάς την, όπως λέει σήμερα, από βέβαιο θάνατο.

Η ίδια έκανε έκκληση σε όλους να μιλήσουν γιατί «θα φτάσουμε και εμείς στη θέση τους, έτσι θα θέλαμε να μας φέρονται;».

Έκρυβαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα

Παράλληλα, όπως ανέφερε το Open, η χωρητικότητα του εν λόγω γηροκομείου ήταν μόλις για 16 ηλικιωμένους, ωστόσο, στην πραγματικότητα φιλοξενούνταν πάνω από 50.

Κάθε φορά που γινόταν έφοδος ώστε να γίνει έλεγχος στο γηροκομείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέρονται να έβγαζαν τους ηλικιωμένους γέροντες στην ταράτσα και με γυψοσανίδες να έκλειναν τους χώρους, ώστε να μην τους εντοπίζουν. Υπάλληλοι που ήταν επιφορτισμένοι με το να βάζουν τις γυψοσανίδες στην ταράτσα, έδωσαν στοιχεία στις καταθέσεις τους, που υπάρχουν στη δικογραφία.

Αναφορικά με τις συνταγογραφήσεις, σύμφωνα με τη δικογραφία, υπάρχουν καταγραφές ότι σε μία γυναίκα χορηγούσαν φάρμακα για τον προστάτη και σε έναν ηλικιωμένο χορηγούσαν φάρμακα για την εμμηνόπαυση.

Οι παράνομες συνταγογραφήσεις ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται και το πόρισμα της υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά τις ίδιες πληροφορίες.