Quantcast

Αθώοι οι 11 κατηγορούμενοι για τα αντισταθμιστικά από την προμήθεια των ελικοπτέρων Απάτσι

Την αθώωση και των 11 κατηγορουμένων για την υπόθεση που αφορούσε τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που απέρρεαν από την σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι (AH-64D Apache), αποφάσισε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου μεταξύ του ΥΕΘΑ και της αμερικανικής εταιρείας BOEING. Υποκατασκευάστρια της τελευταίας για την υλοποίηση του έργου είχε επιλεγεί η εταιρεία SONAK του επιχειρηματία κ. Θωμά Λιακουνάκου, που φέρετο σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ότι προκάλεσε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο περί τα 27εκ. δολάρια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, πλην του επιχειρηματία, ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, καθώς και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Κατηγορούνταν κατά περίπτωση για απιστία και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Το δικαστήριο ωστόσο, μετά από πολύμηνη και διεξοδική ακροαματική διαδικασία , έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι αποδιδόμενες σε βάρος των κατηγορουμένων πράξεις και ότι σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από την εν λόγω προμήθεια.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η 3η κατά σειρά περίπτωση προμήθειας οπλικού συστήματος που ο Θ. Λιακουνάκος , τον οποίο υπερασπίστηκαν οι δικηγόροι Θανάσης Κανελλόπουλος και Πάρης Τσάμης , κρίθηκε αθώος για τις πράξεις που αρχικά του είχαν αποδοθεί.