Quantcast

Αττική: Δομή μαφίας είχε το κύκλωμα των επίορκων υπαλλήλων που εκβίαζε επιχειρηματίες

Δομή και λειτουργία που παραπέμπει σε εγκληματική οργάνωση είχε το κύκλωμα των επίορκων δημοσιών υπαλλήλων που για τουλάχιστον 1,5 χρόνο εκβίαζαν επιχειρηματίες και αποσπούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι υπάλληλοι κατέγραφαν τα πάντα: τα ποσά που εισέπρατταν, όσα επρόκειτο να εισπράξουν από τους εκβιασμούς, τις ημερομηνίες, αλλά και τα ποσοστά τους από τη μοιρασιά.

Η δράση του κυκλώματος υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής δεν είχε περιοριστεί στην πρωτεύουσα. Όπως αναφέρει το MEGA,  είχαν εξαπλωθεί και σε προάστια, ακόμη και στη Μύκονο.

Ως άμεσα εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα των εκβιαστών φέρονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κομβικές θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι και τέθηκαν σε αργία από την υπηρεσία τους, ενώ και 9 υπάλληλοι της Περιφέρειας (επόπτες υγείας) που φέρονται να εμπλέκονται, έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας.

Όπως αποδεικνύεται από μαρτυρίες θυμάτων, η δράση τους πάει πίσω τουλάχιστον μια 10ετια, με επιχειρηματία να αποκαλύπτει πως είχε συναλλαγές μαζί τους τουλάχιστον από το 2016, έχοντας δώσει πάνω από 120.000 ευρώ.

Για την υπόθεση έχουν γίνει 14 συλλήψεις, ωστόσο τα μέλη του κυκλώματος ανέρχονται σε τουλάχιστον 23.

Υψηλότερα αμειβόμενη φαίνεται πως ήταν μια αρχιτέκτονας η οποία δούλευε στην υπηρεσία νεοτέρων μνημείων και είχε καθοριστικό ρόλο αφού έδινε άδειες σε ξενοδοχεία. Η «ταρίφα» της φαίνεται πως ήταν από 6.000 – 10.000 ευρώ.

Η ίδια φαίνεται πως έδωσε άδεια σε ένα κατάστημα στην Ερμού, αλλά και σε ένα μαγαζί γνωστού σχεδιαστή στη Μύκονο.

«Έχω δώσει πάνω από €120.000» - Η μαρτυρία επιχειρηματία

Επιχειρηματίας μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για τον τρόπο που λειτουργούσε το κύκλωμα εκβιαστών.

Εκβιασμοί, εντολές…και δήθεν προστασία για να κάνουν τα στραβά μάτια ήταν μερικές από τις πρακτικές που το κύκλωμα εκβιαστών φέρεται να εφάρμοζε στους καταστηματάρχες της Αθήνας, φυσικά με το αζημίωτο. Μία οργάνωση που λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, με βαθιές ρίζες.

Στον ΑΝΤ1 μίλησε επιχειρηματίας που η εγκληματική οργάνωση τον εκβίαζε, όπως λέει, για περισσότερο από δέκα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσύ πότε ήρθες πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΗ ΦΩΝΗ):  Το '17 ή το '16, ένας γνωστός μου, μου τη σύστησε (Νάνσυ) και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ δέκα από κει και πέρα είναι αναγκαίο κακό, δεν μπορούν να τους αποφύγεις, χρόνια το ξέρω εγώ ότι λειτουργεί δέκα χρόνια όχι ένα και δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι λεφτά σου ζήτησε;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΗ ΦΩΝΗ): Για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει 10.000-15.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνολικά πόσα χρήματα έχεις δώσει στη συγκεκριμένη γυναίκα;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΗ ΦΩΝΗ): Πάνω από 120.000€.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσε κάποιος επιχειρηματίας ν΄αντιστεκόταν στις απαιτήσεις του κυκλώματος;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΗ ΦΩΝΗ): Δεν παίζει το σενάριο να μη μπορείς, θα έχεις κυρώσεις άσχημες, δεν παίζει, θα σου κόψουν πρόστιμα, πήγαινε μετά στο πρόστιμο και πλήρωσε το έκανε και μία άλλη γνωστή μου η οποία της φάνηκαν πολλά τα δυόμιση και τελικά πλήρωσε πέντε.

Στην ηγετική πυραμίδα της οργάνωσης φέρεται να είναι μια 43χρονη με το όνομα Νάνσυ, παλιά γνώριμη των αρχών,αφού το 2009 κατηγορήθηκε για απόπειρα απάτης, προσπάθησε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας παριστάνοντας τη μεσίτρια, ένα χρόνο αργότερα κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 1200.000€ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρεία. Φέρεται να είχε αποκτήσει άκρες σχεδόν σε κάθε δημόσια υπηρεσία.

Το θράσος των εκβιαστών δεν σταματάει εδώ. Η φερόμενη ως αρχηγός, η 43χρονη Νάνσυ κρατούσε ακόμα και πρακτικά, βιβλία εσόδων – εξόδων της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος, σημειωματάρια από τους εκβιασμούς που τους έκαψαν… Για τουλάχιστον 3 χρόνια το κύκλωμα δρούσε σύμφωνα με τις σημειώσεις που παρουσιάζει ο ΑΝΤ1 και είχε στην κατοχή της η 43χρονη που διηύθυνε την οργάνωση.

Αναγράφονται δοσοληψίες συνοδευόμενες φυσικά από την αντίστοιχη ημερομηνία καθώς και το όνομα του καταστήματος που αφορούν.

Δεν λείπουν και τα ψηφιακά πειστήρια που οι Αρχές έχουν στα χέρια τους.

Τα μέλη της οργάνωσης ενημέρωναν για όλες τις κινήσεις τους, μέσω μηνυμάτων, τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης.

«11/04/24 πήρα από Ν Κ για Α 21 και Δ Περιστέρι υποτίθεται για να μην διώξε το έγγραφο μερικής διακοπής λειτουργίας η περιφέρεια Ανάπτυξης 1.000€ + 500€ για Νάνσυ = σύνολο 1500».

«12/04/24 έδωσα Ε και Γ για να μη γράψουν έγγραφο ότι πήγαν στο Φ Δ του Δ Α λόγω τηλεφωνικής καταγγελίας για παρακείμενη αποθήκη που δεν έχει άδεια λειτουργίας και για ό,τι άλλο βρήκαν στο μαγαζί 800€».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μέσω ανάρτησης δεσμεύτηκε πως με όλους τους τρόπους θα πατάξει την διαφθορά.