Quantcast

Αύριο τα νέα έκτακτα μέτρα - Εξετάζεται γενικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και «κόκκινες» περιοχές

Από την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδρίασε την Τετάρτη το βράδυ, αναμένεται να αποφασιστούν τα νέα μέτρα μετά την έκρηξη των κρουσμάτων που ξεπέρασαν τα 1.500. σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, η επιτροπή συζητεί το ενδεχόμενο να εισηγηθεί να περάσει η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), καθώς σήμερα δηλώθηκαν 384 νέα κρούσματα.

Επίσης, στο τραπέζι έχουν, ήδη, πέσει η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απαγόρευση εξόδου από τις πορτοκαλί περιοχές, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί με χαρακτήρα κατεπείγοντος ο Παναγιώτης Αρκουμανέας μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι ενδέχεται να εισηγηθούν ενίσχυση των περιορισμών που ισχύουν στις περιοχές που βρίσκονται στο "πορτοκαλί" επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Στο "πορτοκαλί" βρίσκεται και η Αττική, όπου σήμερα δηλώθηκαν 419 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Στο Μαξίμου περιμένουν τις εισηγήσεις έχοντας στο τραπέζι ακόμη και τον  γενικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα. Οπως μετέδωσε το Mega  κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 9η Νοεμβρίου.

Γώγος: Δυσκολεύουν τα πράγματα - Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Τα νούμερα είναι μεγάλα, τα πράγματα είναι δύσκολα και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Τόνισε πως στόχος είναι τα μέτρα να είναι λογικά σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεσματικά για την δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπάρξει εισήγηση να περάσει η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» επίπεδο 4, (αυξημένου κινδύνου), τόνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, όντως είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την επιτροπή και θα εξεταστούν ξανά την Πέμπτη τα δεδομένα.

Για το ενδεχόμενο lockdown ο κ. Γώγος απάντησε ότι δεν είμαστε ούτε κοντά, ούτε και μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα απρόβλεπτο. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή θα γίνει προσπάθεια να φτάσουμε στο καλό σενάριο παίρνοντας γρήγορα μέτρα που ίσως θα αντιστοιχούσαν σε μια ύστερη περίοδο.

Για την εστίαση, εξήγησε ότι εάν πληρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων δεν θα χρειαστεί να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας τους και πως εξετάζεται συνδυασμός μέτρων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ο κ. Γώγος είπε πως είναι κάτι που συζητείται και πως μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Για τη χρήση μάσκας επανέλαβε εμφατικά ότι είναι χρήσιμη σε όποιο χρώμα και αν βρίσκεται κάποια περιοχή και για όλη τη φάση της επιδημίας. «Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα που πρέπει να τη χρησιμοποιούμε μέσα έξω», σημείωσε ο καθηγητής.

Στο «κόκκινο» από την Πέμπτη Ιωάννινα και Σέρρες

Από την Πέμπτη τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο Covid-19, που ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, στις 6 το πρωί, η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και η περιφερειακή ενότητα των Σερρών περνούν από το "πορτοκαλί", το επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο "κόκκινο", επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους.

Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το "κίτρινο", επίπεδο 2 (Επιτήρησης), περνούν στο "πορτοκαλί", επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, "κίτρινο", στο επίπεδο 1, "πράσινο". Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, "πράσινο", στο επίπεδο 2, "κίτρινο".

Περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο συναγερμού που ισχύει σε κάθε περιοχή και τα αντίστοιχα μέτρα, διατίθενται στον σύνδεσμο: https://covid19.gov.gr/covid-map

Σαρηγιάννης: Μελετάμε μίνι lockdown της τάξεως των 10-15 ημερών

Στην παραδοχή πως «είμαστε έξω σχεδόν από οποιοδήποτε σενάριο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, προχώρησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στο Radio North 98,0.

«Ο βαθμός αναπαραγωγής, δηλαδή το πόσα άτομα κολλάει κάποιος, ο οποίος είναι φορέας, είναι πάνω από 3.0, που σημαίνει ότι ένα άτομο αυτή τη στιγμή κολλάει τρεις. Αυτός ο αριθμός αρχίζει να γίνεται υπερβολικά μεγάλος» υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Πηγαίνουμε πολύ γρήγορα στην κατάσταση lock down, το οποίο θα πρέπει να είναι κάποιας συγκεκριμένης διάρκειας. Είναι κάτι που αρχίζουμε να μελετάμε αυτή τη στιγμή» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης και διευκρίνισε πως «η καμπύλη των πραγματικών κρουσμάτων είναι πολύ πιο κάθετη προς τα πάνω, από αυτό που προβλέπαμε ως τον Νοέμβριο».

«Η δυναμική της πανδημίας είναι πιο κακή από τα κακά σενάρια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν βοηθήσει στο να διατηρήσουμε μια επιβράδυνση, αλλά ήταν για συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες. Αν δεν προλάβουμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα, είναι προφανές ότι θα έχουμε αυτή την ανάπτυξη. Η πραγματικότητα, όμως, ξεπερνά και τους δικούς μας υπολογισμούς».

Κατά την άποψή του «αυτή τη στιγμή, σχεδόν οποιοδήποτε μερικό μέτρο, δεν καταφέρνει να περάσει στην κοινωνία».

«Αυτό που θα μελετήσουμε είναι μίνι lock down της τάξεως των 10-15 ημερών» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, συμπληρώνοντας πως αν είχαν εφαρμοστεί διαδοχικά μικρά lock down με «ανάσες» και χωρίς αυστηρά μέτρα, αυτό θα μπορούσε να κατεβάσει τα κρούσματα στα 50 και 80 ημερησίως.