«Η πραγματικότητα από εδώ και πέρα είναι ότι η κλιματική κρίση θα μας ακουμπάει κάθε χρόνο και με πιο έντονο τρόπο. Δεν θα είναι κάτι παροδικό. Αυτό τι σημαίνει λοιπόν; Ότι πρέπει να θωρακίσουμε πλέον τις πόλεις μας, στον βαθμό που μπορούμε, να είναι ανθεκτικές σε αυτά που έρχονται», είπε ο Βασίλης Ξυπολυτάς.
Και πρόσθεσε: «Είπατε τι συνέβη χθες στην Ισπανία. Πριν από λίγο καιρό συνέβη το ίδιο στην Θεσσαλία. Πλέον η κλιματική κρίση έχει τέτοιες αλλά και μεγαλύτερης έκτασης καταστροφές. Γι' αυτόν τον λόγο κάναμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα συνέδριο όπου συγκεντρώσαμε εκτελεστικούς, της πράξης και όχι απλά της θεωρίας, του πώς μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας ανθεκτικότερες».
«Κατ' αρχήν στο κομμάτι των δημάρχων βγήκαν μία σειρά από συμπεράσματα. Εκλήθησαν γνωστοί, επιτυχημένοι θα μπορούσα να πω δήμαρχοι, οι οποίοι έχουν δείξει το έργο τους όλο το προηγούμενο διάστημα στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, στο κομμάτι της ανθεκτικότητας, στο κομμάτι των αντιπλημμυρικών. Στα οποία πράγματι η Περιφέρεια πρέπει να επενδύσει το επόμενο διάστημα και ο ίδιος ο περιφερειάρχης μίλησε ότι χρειάζεται κεντρική χρηματοδότηση από το κράτος για αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης έκτασης στην πόλη και σε όλη την Αττική», τόνισε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης.
«Χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των νερών που κατεβαίνουν κάθε χρόνο και πνίγουν την Αττική κατεβαίνουν από το βουνό της Πεντέλης και το βουνό της Πάρνηθας. Και τα δύο βουνά έχουν ως κύριο αποδοχή τον Κηφισό ποταμό δηλαδή φτάνουν στην Κηφισιά. Αν δεν κάνουμε τις πρώτες γραμμές ανάσχεσης των νερών με αντιπλημμυρικά στην πόλη της Κηφισιάς, η οποία παρεμπιπτόντως καλύπτει το ¼ της εκτάσεως του βόρειου τομέα. Μιλάμε δηλαδή για ένα κομβικό κομμάτι της Αττικής. Δεν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αντιπλημμυρικών και σε πιο κάτω περιοχές, ξεκινώντας από την Αθήνα, τον Πειραιά. Στην Κηφισιά, λοιπόν, χρειάζονται έργα άνω των 40 εκατ. ευρώ και για πολλές δεκαετίες δεν έχει γίνει κανένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή του βόρειου τομέα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε καν μελέτη ώστε να μπορέσει να δημοπρατηθεί», υπογράμμισε ο Βασίλης Ξυπολυτάς.
«Και κάτι άλλο το οποίο αξίζει να αντιληφθούμε. Είναι ότι τα έργα τα οποία έχουμε δημοπρατήσει ή τα έργα που είναι να δημοπρατηθούν, είναι φτιαγμένα, έχουν υπολογιστεί για άλλου είδους κακοκαιρίες. Όταν φτιάχνουμε ένα αντιπλημμυρικό που θεωρούμε ότι θα ρίξει 400 χιλιοστά νερού και ρίχνει 1.200 ή 1.100 το αντιπλημμυρικό απλά να καλύψει ένα κομμάτι. Όταν φτιάχνουμε λιμάνια για 4 μέτρα κύμα και έχουμε 8 μέτρα κύμα πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτό πλέον δεν μπορεί να αντέξει. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το σύνολο των υποδομών μας έτσι ώστε να αντέξουμε και να μην έχουμε καταστροφές και απώλειες ανθρώπινης ζωής», εξήγησε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης.
«Η κλιματική αλλαγή, η κρίση τρέχει πιο γρήγορα από τον τρόπο που εμείς οι άνθρωποι, οι δυτικές κοινωνίες, μπορούμε να προσαρμοστούμε και γι' αυτό βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει πάντα να πηγαίνουμε στο χειρότερο σενάριο και ενδεικτικό είναι αυτό που σας είπα για τα αντιπλημμυρικά. Τα περισσότερα αντιπλημμυρικά θεωρούν μέχρι 400mm νερού και είδαμε στην Θεσσαλία 1.000. Είδαμε στην Βαλένθια 800 mm. Και αυτά τα αντιπλημμυρικά θα ξεπεραστούν. Αλλά το πρόβλημα μας στην Αττική είναι ότι δεν έχουμε τα βασικά αντιπλημμυρικά όχι μόνο για τα 400mm», σημείωσε ο Βασίλης Ξυπολυτάς.
Σε ερώτηση πόσα χρήματα θα χρειαστούν για την θωράκιση από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης είπε ότι «μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια. Αλλά η πραγματικότητα, η πρακτική, η πολιτική πραγματικότητα και είναι ένα από τα πράγματα που επισήμανε ο καθηγητής ο κύριος Ζερεφός που ήταν μαζί μας, ο εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, είναι ότι τα έξοδα τα προληπτικά για τέτοιου είδους έργα είναι στο ? των χρημάτων που χρειάζονται μετά την καταστροφή. Δηλαδή αξίζει να ρίξουμε λεφτά στην πρόληψη με σωστά έργα, αντιπυρικής προστασίας, αντιπλημμυρικά γιατί θα τα πληρώσουμε διπλάσια».
«Είμαστε μάρτυρες των ίδιων γεγονότων χρόνο με τον χρόνο γιατί πλέον η κλιματική κρίση θα μας το φέρνει. Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις σαν ελληνικό κράτος και σαν δήμοι να μας δοθεί η δυνατότητα καταρχήν με χρήματα έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν έργα. Δεν μας απασχολεί να το κάνουμε εμείς ως αυτοδιοίκηση το έργο αλλά πρέπει να γίνουν είτε στον β βαθμό, δηλαδή από το κομμάτι των περιφερειών είτε και το κράτος να αναλάβει κάποια έργα σημαντικά», κατέληξε ο Βασίλης Ξυπολυτάς.